Mubàrak fa plegar el seu govern, però ell vol continuar

  • Designarà un nou gabinet avui mateix · Es compromet a aprofundir les reformes econòmiques i socials · Els manifestants tornen al carrer amb crits contra el president · Obama reclama a Mubàrak aturar la repressió violenta de les protestes, que ha deixat cinquanta morts segons al-Jazira

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.01.2011 - 09:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president egipci, Hosni Mubàrak, va comparèixer ahir a última hora a la televisió pública (vídeo) per anunciar que faria plegar el seu govern per demostrar que és sensible a les peticions de la revolta. Avui a migdia, el govern ha presentat la dimissió. Amb tot, el president continua al capdavant del país, segons diu, per a aprofundir les reformes socials i econòmiques i millorar el benestar dels egipcis. L’anunci no ha aturat les protestes, que ahir van deixar no pas menys de cinquanta morts, segons la cadena al-Jazira, en les topades entre manifestants i forces de seguretat al Caire, Suez i Alexandria. Centenars de persones es tornen a concentrar avui al matí a les principals ciutats, on s’ha restablert parcialment la telefonia mòbil, però no el servei de missatges de text.

Ahir al vespre, Mubàrak va enviar l’exèrcit als carrers de la capital per intentar aturar les protestes contra el règim que s’havien escampat des de migdia i que amenaçaven d’enderrocar el règim, instal·lat des de fa trenta anys al poder. El president egipci, en qualitat de comandant de l’exèrcit, va imposar la queda a tot el país i va ordenar als soldats que ajudessin la policia a contenir les manifestacions antigovernamentals que viu el país des de dimarts.

La queda afecta totes les ciutats del país, i especialment allà on s’han produït les manifestacions més violentes contra Mubàrak, entre les sis del vespre i les set del matí, segons que va informar la televisió estatal. ‘Arran del que s’ha comprovat en algunes províncies en termes de disturbis, anarquia, saqueig, destrucció, atacs i incendis de propietats públiques i privades, inclosos atacs contra bancs i hotels, el president Hosni Mubàrak ha decretat la queda com a comandant militar’, va dir la televisió.

La jornada d’ahir es va saldar, segons la cadena panàrab al-Jazira, amb una cinquantena de morts en les manifestacions que des del matí van tenir lloc a les principals ciutats del país contra el govern presidit per Hosni Mubàrak: una quinzena al Caire, una quinzena més a Suez, i una vintena a Alexandria, on la població civil va prendre el control quan mig milió de manifestants van expulsar les forces de seguretat i van assaltar la seu del municipi.

Tot i que no s’ha pogut confirmar, entre altres raons perquè el tall de la connexió a internet i de la xarxa de telefonia mòbil es manté, algunes fonts indiquen que les autoritats han detingut una vintena de dirigents de l’organització Germans Musulmans, i que el premi Nobel de la pau Mohammed El-Baradei es troba en arrest domiciliari.

Reacció internacional

Pocs minuts després de la compareixença televisada de Hosni Mubàrak, el president nord-americà, Barack Obama, va fer una declaració institucional urgent des de la Casa Blanca per a reclamar a les autoritats egípcies d’aturar la violència per reprimir les manifestacions d’uns ciutadans que ‘tenen drets humans com tot el món’. També va demanar als manifestants d’actuar per vies pacífiques, perquè les reformes que volen ‘només arribaran per mitjans pacífics’.

Obama va dir que havia parlat amb el president egipci tan bon punt va acabar la seva declaració i que li havia recordat que és el principal responsable de complir les paraules que havia dit en el seu discurs televisat sobre l’objectiu d’aconseguir unes condicions de vida millors per als egipcis.

Obama va afegir: ‘A tot el món, els governs tenen l’obligació d’escoltar i actuar segons les demandes dels seus ciutadans. Els egipcis tenen dret d’una situació democràtica, econòmica i social millor. Treballaré amb el govern, però també amb el poble d’Egipte, per fer possibles les millores que el país necessita i es mereix.’

Paral·lelament, la Unió Europea va demanar a les autoritats egípcies que evitin la violència, alliberin de seguida tots els manifestants pacífics i responguin a les ‘legítimes aspiracions’ democràtiques dels ciutadans del país. ‘Reitero la crida a les autoritats egípcies perquè estableixin de manera urgent una via pacífica i constructiva per respondre les legítimes aspiracions dels ciutadans egipcis de reformes democràtiques i socioeconòmiques’, va dir l’Alta Representant de la UE per la Política Exterior, Catherine Ashton, en un comunicat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any