Xiaobo diu que espera ser l’última víctima del règim xinès

  • Una cadira buida simbolitza Liu Xiaobo en el lliurament del Nobel de la pau · L'actriu Liv Ullmann ha llegit una carta del guardonat · La Xina endureix la repressió contra els dissidents i vint estats boicoten la cerimònia

VilaWeb
Redacció
10.12.2010 - 16:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una cadira buida i una gran foto del dissident xinès Liu Xiaobo han presidit la sala de la casa de la ciutat d’Oslo on s’ha fet la cerimònia de lliurament del Premi Nobel de la Pau. Xiaobo no l’ha pogut recollir perquè roman detingut pel règim xinès per haver defensat el dret de la llibertat d’expressió. Xiaobo ha enviat una carta en què ha dit que esperava ser l’última víctima del règim xinès, i ha assegurat que havia notat un procés en la política del seu país.

En la carta, Xiaobo ha reivindicat la seva innocència i s’ha mostrat optimista amb un canvi polític a la Xina. Liu Xiaobo ha emès un missatge esperançador: ‘Res pot frenar la voluntat de llibertat de la gent’, ha escrit. L’actriu Liv Ullmann ha estat l’encarregada de llegir la carta del dissident empresonat.

El govern xinès tampoc no ha permès que la seva esposa, Liu Xia, recollís el premi i ha aconseguit que divuit països dels seixanta-cinc convidats, refusessin la invitació: Rússia, Sèrbia, Ucraïna; Egipte, el Marroc, el Sudan, Tunísia; Colòmbia, Cuba, Veneçuela; l’Afganistan, l’Aràbia Saudita, les Filipines, l’Irac, l’Iran, el Kazakhstan, el Paquistan, el Vietnam.

A més de pressionar directament els països més dependents, ahir Pequín també va blocar els senyals de televisió i les webs de mitjans de comunicació com la BBC i la CNN. Es dóna el cas que el nom de Liu Xiaobo és el més cercat pels usuaris xinesos d’internet, des que es va saber que era el guanyador del Premi Nobel de la Pau. Com si això no fos prou, ahir una associació no governamental xinesa va lliurar el Premi de la Pau Confuci, de nova creació, a l’ex-vice-president de Taiwan, Lien Chan, que no el va recollir.

Entre les accions empreses per l’Institut Nobel a fi de reforçar el Premi de la Pau d’enguany i contrarestar les pressions xineses, l’apartat ‘Educació’ de la web dels Premis Nobel publica el dossier ‘Les democràcies del món‘, que conté un mapa amb més de cent països sense govern democràtic, entre els quals la Xina.

La cerimònia de lliurament de la resta de Premis Nobel ha començat a dos quarts de cinc d’horabaixa al Concert Hall d’Estocolm. Tant l’acte del Premi Nobel de la Pau com el dels altres premis, es poden seguir en directe des de la web oficial dels Nobel.

Enllaços
Array
Array
Array
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any