Espies de Franco

  • Un documental explica el servei d'espionatge SIFNE en què van treballar Josep Pla, Carlos Sentís, Bertran i Musitu i Manuel Vidal-Quadras

VilaWeb
Redacció
11.05.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Franquistes, catalans i espies. Aquests són els protagonistes del reportatge ‘Espies de Franco‘ (Batabat), dirigit per Xavier Montanyà, que es va poder veure ahir a mitjanit a TVC i que es pot tornar a veure avui a les cinc de la tarda o per internet (una setmana). El documental, de 56 minuts, elogiat pel diari Le Monde (a França ja l’han vist), explica com funcionava el SIFNE, la xarxa d’espionatge franquista que operava des de França i que va servir per interceptar vaixells carregats d’armes per als republicans, però també per bombardar ciutats com Barcelona i Lleida i, doncs, per matar milers d’innocents.

L’escriptor Josep Pla i el periodista Carlos Sentís són dos dels espies que van treballar, des de Marsella, per la xarxa franquista. Però no són pas els únics. ‘Allò que volia demostrar amb el documental és que la teoria que ens ha arribat fins ara en banalitzava la importància: no és cert que la xarxa fos petita i que es limités a tenir en Pla i en Sentís als ports francesos informant de les entrades i sortides de vaixells republicans. El SIFNE també tenia informadors a Barcelona, per exemple, que van donar la localització de dos-cents punts de la ciutat que s’havien de bombardejar. La majoria de llocs eren estratègics i militars, però les bombes no sempre els encertaven; a més, els punts seleccionats eren envoltats de cases de gent innocent. I aquesta gent va morir. I parlem de milers de persones’, explica el director Xavier Montanyà.

Entre la documentació trobada a l’estat major franquista, i que aporta l’historiador Jordi Guixé (apareix en aquest fragment del documental que us oferim), hi figuren noms d’informadors del SIFNE; són noms de l’alta burgesia catalana, com Pedro Rivière, Manuel Vidal-Quadras, Pedro Salisachs o Felipe Bertran Güell. Molts donaven informació dels punts de la ciutat que calia bombardejar.

Un dels màxims impulsors de la xarxa va ser Bertran i Musitu, com va explicar en el seu llibre ‘Experiencias de los servicios de información del nordeste de españa (SIFNE) durant la guerra’ (Espasa-Calpe). Bertran i Musitu va ser format i entrenat pels nazis. Un altre dels noms que hi apareix és el de Francesc Cambó, fundador de la Lliga Regionalista i mecenes de la xarxa, com el banquer Joan March.

El documental es pot veure a la xarxa durant set dies des d’avui.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any