
CONTINGUT PATROCINAT
Ifni. La mili dels catalans a l’Àfrica
Una exposició que ens endinsa dins d’uns relats personals travessats per la rancúnia i la nostàlgia
L’exposició que es va inaugurar el gener es podrà visitar fins a finals de setembre
A l’espai d’exposicions temporals al Museu Etnològic i de Cultures del Món-Montcada trobareu un espai d’interpel·lació i revisió del nostre passat. Explorar la realitat i interrogar-la és la principal motivació del museu per després mostrar un relat dels canvis i conflictes que l’alteren. Però a més és una aposta per fer museografia crítica que origina les exposicions de “Memòria incòmoda”.
Els objectes tenen un paper secundari. Apareixen per a qüestionar idees preconcebudes perquè és més important un missatge provocador de reflexions i controvèrsia.
Actualment, les exposicions estan tractant temes que vinculen la memòria col·lectiva amb les darreres colònies. En aquest moment i durant tot el mes de setembre es pot visitar “IFNI. La mili africana dels catalans”.
Al llarg de tres dècades, Ifni, un petit i feréstec enclavament espanyol, va ser el destí inesperat de milers de soldats de lleva, situat a la costa meridional del Marroc i no gaire lluny de la colònia del Sàhara.
Situant-nos en el context de la Segona República, l’any 1934, i ocupat pel coronel Capaz, el territori no disposava de recursos naturals importants ni tampoc d’un paper estratègic en el concert internacional que pogués justificar una ocupació perllongada fins la retrocessió definitiva al Marroc del 1969.
De fet, la pròpia peripècia de la seva ocupació, que acumulà diversos intents infructuosos fins el 1934 i que probablement va ser fruit d’un error de localització de l’antiga fortalesa castellana de Santa Cruz de Mar Pequeña, expressa el desconcert d’una política colonial erràtica. El territori va ser, així, menystingut pel lobby colonial català i espanyol, molt més interessat en l’explotació dels recursos de Guinea i del protectorat marroquí que no en les muntanyes gairebé ermes d’Ifni.
D’altra banda, la situació de la colònia, envoltada íntegrament per territoris sota sobirania francesa i mancada d’un port natural que facilités l’atansament de vaixells, va afavorir un aïllament del que només sortiria, ja a la dècada de 1960, un cop establerta una línia de vols regulars amb la Península i les Illes Canàries. Empobrit i marginat, el territori d’Ifni només va servir en les primeres etapes de la colonització com a base pel reclutament de forces indígenes -els anomenats Tiradores d’Ifni– que van combatre amb el bàndol franquista durant la Guerra Civil, i alhora com a presidio, com a destí de càstig, per a centenars de republicans en la immediata postguerra.
Al cap i a la fi, Ifni no va ser altra cosa que una colònia militar, l’escenari ideal per l’exhibició dels desvaris imperials de les elits militars de l’estat, i alhora el cul-de-sac on es van avocar al llarg dels anys una munió de reclutes que allà van efectuar el seu servei militar.
Al Museu Etnològic i de Cultures del Món, té lloc una exposició que pretén explorar l’experiència ambivalent viscuda pels joves catalans que van ser soldats de lleva destinats a Ifni, com a resultat d’un sorteig que els va enviar a complir els seus deures militars als turons pelats d’aquella malaguanyada colònia, a la qual s’hi va afegir també, a partir del 1957, el trauma d’una guerra d’alliberament censurada pel règim franquista i, de 1958 en endavant, la tensió pròpia d’un armistici que es va mantenir fins l’abandonament definitiu de la colònia.
Prenent com a eix la memòria compartida pels antics veterans catalans, les seves històries de la mili a l’Àfrica, Ifni ens convida a endinsar-nos dins d’uns relats personals travessats per la rancúnia i la nostàlgia, testimonis configurats al voltant d’un plec de reivindicacions que romanen desateses potser perquè paren l’atenció sobre un passat incòmode que gairebé ningú vol recordar.
Aquesta exposició pretén explorar, precisament, l’experiència ambivalent viscuda pels joves catalans que van ser soldats de lleva destinats a Ifni, tot utilitzant-la com a vehicle per a una reflexió general sobre el paper central assumit per l’exèrcit dins l’aventura colonial espanyola. Un exèrcit de vencedors que emprà les lleves del servei militar obligatori com a instrument de consolidació dels seus privilegis, i que convertí aquells destins imperials en plataforma per a l’acumulació de mèrits i ascensos.
Ifni constitueix, així doncs, una ocasió per apropar-nos tant a les inconsistències del model imperial encetat pel franquisme com per revisar, a través del relat en primera persona d’alguns dels seus protagonistes involuntaris, aquest dossier colonial al que tothom sembla haver-li girat la cara tot confiant, per pura manca de maduresa, que simplement s’oblidi de manera definitiva.
Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món – Seu Montcada
Data: a partir del 23 de gener del 2018 fins al setembre del 2019.
Preu entrada: 6,00€; Diumenges tarda gratuït
Horaris:De dimarts a dissabte de 10:00 a 19:00h; diumenges i festius de 10:00 a 20:00.
Més informació:
Museu Etnològic i de Cultures del Món – Seu Montcada (Montcada, 12)
Tel. 93 256 23 00.
reservesmeb@bcn.cat