Xisco Cardona, l’ex-capellà que ha dinamitat la crisi de Vox a les Illes

  • El trànsfuga del partit d'extrema dreta és amic íntim de Diego Torres, ex-soci d'Iñaki Urdangarin i condemnat pel cas Nóos · La seva dona, Samantha Romero, era la presidenta del tribunal que va jutjar el cas

VilaWeb
Martí Gelabert
26.10.2023 - 21:40
Actualització: 27.10.2023 - 07:42

Vox ha entrat en crisi a les Illes, arran d’una altra crisi, i força important, la que hi ha entre el Partit Popular de Marga Prohens i la formació d’extrema dreta, els seus aliats necessaris. La negativa de Vox –que encara encapçala un Jorge Campos a l’ombra– de donar suport al sostre de despesa del PP, una condició necessària per a elaborar el pressupost, ha ocasionat terratrèmols entre les seves files. I qui més s’hi ha fet notar ha estat Xisco Cardona, un ex-capellà que dirigia Vox a Menorca, que va deixar els hàbits per trobar l’amor i que ara ha dimitit per les desavinences amb el partit.

Xisco Cardona (Maó, 1964) va estudiar a les universitats de les Illes, de Navarra i la Gregoriana de Roma. Té les carreres d’empresarials, filosofia i teologia. També ha estat professor de religió i rector en algunes esglésies de Menorca. El 2013, ara fa deu anys, va ser nomenat jutge del tribunal eclesiàstic del bisbat de Mallorca, atès que és expert en dret canònic.

Però la seva vida va canviar de cop i volta dos anys més tard, el 2015. En aquell moment era rector de l’església de Sant Rafel, a Ciutadella, però va deixar la seva vocació religiosa i va trobar l’amor més enllà de Déu un any més tard. Un amor que va ser ben sonat entre els mitjans, perquè la seva dona és ni més ni menys que la jutgessa que va presidir el tribunal del cas Nóos i que va acabar enviant a la presó el gendre de Juan Carlos I, Iñaki Urdangarin. És Samantha Romero, que també es va traslladar a Mallorca el 2015. El 2017 es varen casar.

La relació de Cardona amb el cas Nóos no s’acaba aquí. El diputat és amic íntim de Diego Torres, ex-soci d’Iñaki Urdangarin i un dels principals acusats del cas Nóos. Es coneixien des de la infància i van anar al mateix institut. De fet, durant el judici, els contactes entre l’un i l’altre van ser continuats, malgrat que ell festejava amb la jutgessa que havia de jutjar el seu amic.

El primer trànsfuga de Vox aquest mandat

Xisco Cardona ha estat el primer trànsfuga de Vox aquesta legislatura, en què el partit té un paper fonamental per a donar estabilitat al govern del PP. La decisió del partit d’extrema dreta de no donar suport al pressupost de Prohens si no es garanteix la imposició de les línies d’ensenyament íntegrament en castellà als centres educatius no ha acabat d’agradar a Cardona. Ahir va estripar el carnet i va deixar la formació, si bé manté l’acta de diputat.

Dies abans s’havia reunit d’amagat amb la presidenta del govern. Això no va agradar gens a Vox, que el va destituir com a portaveu adjunt del grup parlamentari. “El meu partit m’ha pagat amb deslleialtat”, va dir als mitjans de comunicació ahir, quan va anunciar la dimissió. “La meva dignitat personal i la de la meva família estan per damunt d’aquest sainet.” Malgrat les especulacions sobre si Cardona podria acabar adoptat pel PP, el partit de Prohens ha volgut deixar clar que no.

Cardona és crític amb l’ala més dura de Vox a les Illes. En relació amb la imposició del castellà als centres, malgrat que hi dóna un suport evident, va dir que “en política no es pot fer tot en vint-i-quatre hores”. “Es necessiten mitjans materials perquè aquestes mesures es puguin dur a terme. Tots sabem com va anar el TIL de Bauzá, que es va intentar aplicar en vint-i-quatre hores i va ser un fracàs”, va afegir.

El blocatge al pressupost també ha dut enfrontaments entre la direcció de Vox a les Illes i l’espanyola, que en un principi era més partidària d’aprovar els comptes, però després va donar via lliure a la direcció balear. Així i tot, Cardona va confirmar que hi havia més diputats –no va detallar quins– que defensaven el mateix parer que ell dins el partit.

Anticatalanista i xenòfob

Cardona va substituir el polèmic Antoni Camps (ex-mentre del PP) en la direcció general del partit a Menorca quan Camps també va deixar Vox. No s’ha amagat mai de les seves idees, tant a les xarxes com en les seves intervencions en alguns mitjans de comunicació, també abans d’entrar al parlament.

En un article a Última Hora, Cardona defensava que Maó havia de ser “Mahón”. Perquè dir-ho en espanyol la feia una ciutat més perfecta: “Ara, Mahón és Maó, amb la qual cosa s’ha cobert d’una ombra de mediocritat econòmica, política, social i cultural”, deia. A banda les seves posicions anticatalanistes, també ha estat molt contrari a la llei de llibertat sexual del govern espanyol.

Per una altra banda, no dubta a titllar de “invasió immigratòria” l’arribada d’emigrants, dóna un suport actiu a Israel en el conflicte amb Palestina i va defensar fervorosament els alumnes del col·legi de la Salle que van penjar una bandera d’Espanya en una aula. Cal recordar que tant Vox com altres entitats espanyolistes van assetjar i amenaçar la professora que havia fet retirar la bandera d’acord amb la normativa del centre.

I, de fet, la seva activitat a les xarxes aquestes darreres hores no ha aturat. En un piulet, on adjunta la imatge d’El pensador, d’Auguste Rodin, diu: “On eres, Vox?”. En un intent d’ironia, també va publicar la cançó “Insurrección”, d’El último de la fila, que justament diu: “On eres, llavors, quan et necessitava tant?” En plena crisi de Vox, també va piular unes frases del papa Benet XVI: “El bé vencerà, tot i que el mal fa més enrenou.” Sigui com sigui, Cardona deixa Vox fent mal a la formació, perquè perden un escó, i amb molt d’enrenou mediàtic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor