Vila del Llibre: el desafiament d’eixamplar la base lectora i créixer cap a Galícia

  • Enguany es faran cinc festivals a Catalunya i un a Galícia, es mantindrà la col·laboració amb el Barcelona Film Festival i començarà un projecte educatiu amb l’escola Nou Patufet, entre més iniciatives
  • Aquest divendres arrenca el cicle a l'Escala, amb el lema genèric "Els petits relats ens mouen"

VilaWeb
Redacció
29.02.2024 - 21:40
Actualització: 01.03.2024 - 19:59

Consolidar-se com el festival literari més gran del país, emprendre les Vilas do Libro a Galícia i fer una passa ferma en favor de projectes educatius, per a joves i commemoratius, són els objectius que es proposa enguany Viladelllibre.cat, l’empresa creadora de la xarxa de Viles del Llibre de Catalunya. En total, enguany es faran cinc festivals literaris: l’Escala (Alt Empordà), Arenys de Mar (Maresme), Mollet del Vallès, Sitges (Garraf) i la Rambla de Barcelona. I s’hi afegirà el de Pontedeume (Galícia), a final d’agost, a més de la col·laboració estratègica amb el Barcelona Film Festival, que omplirà d’activitats el local d’aquesta entitat al carrer de la Perla número 22, al barri de Gràcia de Barcelona, mentre duri l’esdeveniment cinematogràfic. “Així es convertirà en la setena vila del llibre de l’any pel nombre d’activitats que es faran”, diu el director de la Xarxa, Enric Bono.

Anem a pams. D’una banda, hi ha els festivals literaris que es faran a Catalunya i que tenen per lema genèric “Els petits relats ens mouen”. A la Vila del Llibre de l’Escala, que es farà els dies 1, 2 i 3 de març i que, per tant, obrirà el cicle, s’estudiaran les relacions entre Catalunya i Grècia. L’eix conductor de la Vila d’Arenys serà un element ben singular del Maresme, les rieres, que serviran per a comprovar que han estat rius de vida. En aquesta vila, que pren el relleu al Maresme a les de Cabrils i Malgrat de Mar, no hi faltarà l’homenatge a Salvador Espriu i una aproximació crítica a les figures i fortunes dels indians.

La vila de Mollet del Vallès continuarà essent dedicada a la literatura infantil i juvenil. Sitges aprofitarà el fet que el festival s’hi farà pels volts de Tots Sants per tractar del binomi amor i mort, però afegint-hi un tercer element, la mar. I la Vila del Llibre de la Rambla tornarà a la part baixa d’aquesta important artèria barcelonina, canviarà de dates –del 13 al 15 de desembre– i hi tindrà una especial importància la col·laboració amb el Museu Marítim de Barcelona.

Pontedeume

La Vila del Llibre aterrarà a Galícia, concretament a Pontedeume, amb la marca Vila do Libro. Serà el mes d’agost, però ara al març ja s’hi farà una jornada de treball. “Analitzarem i debatrem amb el sector del llibre gallec i els col·lectius socials, econòmics i culturals del territori com volen fer aquest festival, que a més a més ha de ser la base per a la creació de la xarxa de viles del llibre de Galícia, que s’estructurarà entorn de l’anomenat camí anglès, del camí de Sant Jaume, per poder tenir tota la xarxa estructurada el 2027, any jacobeu.”

El comissari programàtic de les viles del llibre, Sebastià Bennasar, ha explicat els nous projectes que desenvolupa la Vila del Llibre, amb la marca Vitalibris. “És tot un seguit de noves iniciatives i propostes adreçades a fomentar la passió i l’amor pel món del llibre.” Enguany, doncs, s’activaran projectes pensats per a la població infantil i juvenil, que, en línia amb el Pla Nacional de Lectura, ofereixen la possibilitat d’explorar els territoris creatius de totes les etapes d’un projecte literari, amb metodologies innovadores que creïn experiències per fomentar l’atracció sobre el llibre i tot el seu entorn.

Nou Patufet

El primer d’aquests projectes, que ja es va acomplint, es fa juntament amb l’escola Nou Patufet del barri de Gràcia i consisteix a crear un llibre conjuntament entre tots els alumnes de secundària del centre educatiu. La iniciativa, que va començar a principi de febrer, durarà fins a final de curs i integrarà també el cicle de primària els curs 2024-25. Les etapes d’infantil i primària, de 3 a 6 anys, s’hi incorporaran el curs 2025-26. En aquests tres anys el projecte crearà etapes diferenciades de desenvolupament d’habilitats relacionades amb tots els oficis i processos que involucren la creació d’un llibre: de la concepció de la idea fins a la fase de venda i promoció de l’obra creada, passant per la maquetació, la impressió i l’enquadernació. “L’objectiu és que en acabar els estudis tots els alumnes de l’escola coneguin i estimin tots els oficis del llibre i que hagin treballat en totes les fases, de la concepció a la venda final”, diu Bennasar.

Aprofitant l’avinentesa del cinquantè aniversari de la publicació del Mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo, la Vila del Llibre vol impulsar el projecte La dansa de la pluja, un pòdcast de ficció, una radionovel·la en xarxa escrit, dirigit i locutat per joves del país a partir d’una idea original de Sebastià Bennasar. “La idea és acostar els joves a l’univers creatiu de la generació de continguts literaris amb un únic canal radiofònic, cohesionant els territoris, i retre homenatge a un dels autors més importants de la literatura catalana.”

Centenari d’Estellés

Així mateix, la Vila del Llibre es vol afegir a l’Any Estellés, amb la creació de tot un seguit de murals que parteixin dels seus poemes i que treballin conjuntament joves i artistes locals. “És un projecte que ajunta muralisme, poesia i accions més efímeres, molt pluridisciplinari, per a homenatjar el poeta. La idea és que cada territori es pugui afegir a la iniciativa. De fet, és una manera més d’afegir-se a la xarxa”, diu Bennasar.

La relació de la Vila del Llibre amb el BCN Film Fest continuarà aquest 2024. La Perla 22, espai de creació, experimentació, desenvolupament d’idees i activitats de la Vila del Llibre, tornarà ser la seu del festival durant el mes d’abril. Per a això, a més d’intensificar l’activitat com a llibreria tematizada entorn del cinema, oferirà una proposta literària sobre la cultura japonesa, en línia amb la de Yasuhiro Ozu que farà el festival. Així mateix, la Perla 22 es convertirà en seu de presentacions de llibres i més activitats vinculades amb el món del cinema, especialment el que neix directament d’obres literàries.

I encara un projecte nou per al 2024: la consolidació de BonPla Edicions, l’editorial de la Xarxa Vila del Llibre. Aquesta editorial, que va fer els seus primers passos el 2022, afronta enguany nous envits, com ara l’edició de la col·lecció de llibres de la Xarxa; llibres creats a partir de la tematització de cada territori que seran comercialitzats a cada festival i per mitjà de la Perla 22. Cada Vila del Llibre comptarà amb un llibre que servirà de mirall del programa i de les seves temàtiques principals. El primer volum d’aquesta col·lecció serà La llum de Grècia, un recull de trenta anys d’articles i entrevistes d’Eusebi Ayensa, comissari de l’Escala Vila del Llibre, entorn de la cultura grega, amb una atenció especial a la relació i al diàleg entre Catalunya i Grècia, “un far que fa 2.500 anys que ens il·lumina”, segons Ayensa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor