Macron va a Barcelona amb un ull posat en la vaga general contra la seva reforma de les pensions

  • Els sindicats de l'estat francès surten units al carrer per oposar-se a una reforma que consideren injusta per a les classes populars

VilaWeb
Un membre del sindicat CGT encén una bengala de fum mentre participa en la vaga general contra la reforma de les pensions a París. (Fotografia: Ian Langsdon. Desembre, 2019)
Alaaddine Azzouzi
18.01.2023 - 21:40
Actualització: 19.01.2023 - 11:13

Emmanuel Macron serà avui a Barcelona, on presidirà juntament amb Pedro Sánchez la cimera hispano-francesa. Però el president francès estarà molt pendent d’allò que passi al carrer, perquè avui hi ha convocada una vaga general a Catalunya Nord i a l’estat francès contra el nou pla de Macron per a allargar l’edat de jubilació. A Perpinyà, hi ha convocada una manifestació a les 10.30 a la plaça de Catalunya. S’espera que sigui multitudinària, atès que tots els sindicats han fet una crida a la mobilització.

El perquè de la vaga: una reforma que enrabia els sindicats

Fa uns dies, la primera ministra francesa, Élisabeth Borne, va obrir la caixa dels trons quan va presentar la reforma polèmica de les pensions. La proposta preveu d’allargar l’edat legal de jubilació dels 62 anys als 64 a partir del 2030 i d’exigir, a partir del 2027, 43 anys cotitzats per a cobrar la pensió completa. “Aquest any serà, en efecte, el de la reforma de les pensions”, va avançar Macron en el seu discurs de Cap d’Any.

Tot això ha encès els sindicats, que avui surten units als carrers per oposar-se a una reforma que consideren injusta per a les classes populars. “L’any de la reforma de les pensions? Serà més aviat l’any de les vagues, de les mobilitzacions i de les manifestacions”, va avisar Céline Verzeletti, secretària confederal de la CGT, en declaracions a la televisió BFM.

Fa mesos que els sindicats adverteixen que s’oposaran a qualsevol augment de l’edat de jubilació, siguin 64 anys o 65. “La reforma impactarà amb duresa a tots els treballadors, especialment els qui hagin començat a treballar abans”, denuncien en un comunicat conjunt.

Una demostració de força al carrer com a resposta

El sector del transport ha fet una crida a organitzar una “vaga potent”. La secció de la CGT de ferrocarrils de Perpinyà ja ha avisat que els transports estaran “sota mínims” i que no hi haurà cap tren entre Cervera de la Marenda i Narbona. Els autobusos urbans de Perpinyà Sankéo funcionaran amb normalitat. I a la xarxa d’autobusos LiO, que opera a tota la regió d’Occitània, s’espera un 50% de seguiment de la vaga.

La xarxa de transports és un bon termòmetre dels moviments socials perquè fa visible la mobilització. El ministre de Transports francès, Clément Beaune, preveu un dia complicat i recomana d’evitar el transport públic. “Tot allò que permeti d’avançar o endarrerir un viatge és benvingut, perquè serà un dijous molt difícil”, ha dit en declaracions a France 2.

Així mateix, els sindicats de benzineres de l’estat francès han convocat aturades avui, el 26 de gener i el 6 de febrer, incloent-hi la paralització de les instal·lacions de les refineries. Per part seva, el Snuipp-FSU, el sindicat majoritari de professors, ha pronosticat que el 70% dels mestres de primària faran vaga.

Mentre els sindicats esperen una demostració de força al carrer, la primera ministra francesa ha demanat responsabilitat en la mobilització contra la reforma. “Existeix el dret de vaga, però també és important no penalitzar els francesos”, ha dit Borne en un acte oficial.

El 70% de la població i l’oposició, en contra

L’executiu francès és conscient que el seu nou pla de pensions és impopular. A banda dels sindicats, tant l’oposició com bona part de societat civil hi estan en contra. El 68% dels ciutadans de l’estat francès s’oposa al nou pla de pensions de Macron, segons un sondatge de l’Institut d’Opinió Pública, i el 51% està a favor de la primera jornada de vaga.

Els partits d’esquerra s’han afegit a les crides a la mobilització dels sindicats. “La reforma Macron-Borne és una greu regressió social”, va escriure a Twitter Jean-Luc Mélenchon. El cap de la França Insubmisa va anunciar que també participarà en una mobilització convocada per organitzacions juvenils d’esquerra el 21 de gener. L’extrema dreta també s’hi ha pronunciat en contra. La presidenta de Rassemblement National, Marine Le Pen, ja ha anunciat que vol blocar aquesta “reforma injusta”.

No és la primera vegada que Macron vol reformar les pensions. Ho va provar abans de la pandèmia i ja va comprovar el rebuig transversal de la seva proposta, quan unes quantes mobilitzacions van aturar els transports del país durant setmanes. Aleshores, va arribar la covid-19 i el president va decidir de prescindir del seu projecte.

Ara ho torna a intentar, però aquesta vegada amb minoria al parlament francès. Això ha obligat la primera ministra a recórrer a l’article 49.3 de la constitució francesa en unes quantes ocasions per a aprovar el pressupost. En aquest moment delicat a l’Elisi, la vaga general marca el començament d’un torcebraç entre govern i sindicats que determinarà el futur de les pensions a l’estat francès. I Macron s’ho mirarà de Barcelona estant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor