Una quarantena d’entitats denunciaran els 90 crims d’estat de la transició espanyola

  • Denuncien la impunitat i exigeixen responsabilitats civils, polítiques i penals per a Rodolfo Martín Villa

VilaWeb
ACN
31.01.2019 - 13:40
Actualització: 31.01.2019 - 13:56

Diverses entitats han presentat la campanya ‘Judici a Martín Villa, que denuncia la impunitat de l’estat espanyol en relació als 90 morts d’entre els anys 1976 i el 1979, que consideren víctimes de la violència d’estat. Representants de l’Associació Catalana d’Ex-pressos Polítics del Franquisme, l’Ateneu de Memòria Popular, l’Associació d’Amics d’Agustín Rueda, la CGT i familiars de persones assassinades han explicat que la campanya pretén posar en relació les entitats per poder denunciar conjuntament la impunitat i exigir responsabilitats civils, polítiques i penals per a Rodolfo Martín Villa, a qui consideren un dels principals artífex dels crims, impulsant iniciatives de sensibilització ciutadana, denúncia política, reclams institucionals i actuacions penals.

Sònia Olivella, d’Irídia, ha dit que la presentació s’ha fet de manera simultània a Barcelona, Madrid, Oviedo, Pamplona, Sevilla, Vigo i Vitòria. El manifest denuncia la política d’impunitat de l’estat espanyol en relació a la manca d’investigació i enjudiciament dels crims contra la humanitat comesos durant la dictadura franquista i la transició espanyola. Les entitats critiquen la llei d’amnistia de 1977 que consideren que és un instrument judicial per a la perpetuació de la impunitat de crims de lesa humanitat i crims de guerra.

Acusen Rodolfo Martín Villa d’haver executat, durant el seu govern, una política d’estat repressiva i cruenta, en la que segons el manifest es van cometre crims com els de Vitòria Gasteiz, la setmana pro amnistia, els santfermins del 78, el cas Scala o els fets en diverses manifestacions a Madrid, Màlaga, Tenerife, Alacant i Barcelona. Les entitats consideren insuficient que Martín Villa estigui imputat pels tribunals argentins per crims contra la humanitat i reclamen que les seves responsabilitats siguin també depurades pels tribunals de l’estat espanyol.

El president de l’Associació Catalana d’Ex-pressos Polítics del Franquisme, Carles Vallejo, ha explicat que és la política d’impunitat el que els impulsa a actuar i a demanar la nul·litat d’aquesta llei d’amnistia per poder anar fins al fons.

La vinculació de Martín Villa amb les clavegueres de l’estat l’ha tractat Carles Navarro, de la CGT de Barcelona, que ha denunciat que l’ex-polític va influir molt en moviments polítics que estaven més per la ruptura que per la continuïtat del franquisme, sobretot el moviment anarquista llibertari.

També s’han denunciat alguns casos concrets. Jesús Sahun ‘Joni D’, de l’Associació d’Amics d’Agustín Rueda, ha explicat la detenció de Rueda i l’assassinat el 1978 a mans de funcionaris de la presó de Carabanchel de Madrid. Marc Muñoz és el germà de Gustau Muñoz, assassinat en una manifestació l’11 de setembre del 1978. Ha denunciat que Martín Villa era especialista en una estratègia d’estat per eliminar tota oposició al carrer. Ha demanat que es treballi per desemmascarar Martín Villa, els seus còmplices i els partits que van sortir del règim del 1978 que els han amagat durant 40 anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any