Enguany, se celebra el 125è aniversari de la fundació de l’Orfeó Valencià el Micalet, l’embrió de l’actual Societat Coral el Micalet. Per això, s’acaba d’inaugurar a València l’exposició ‘L’Orfeó Valencià el Micalet (1893-1905)‘, amb documentació i guió de Josep Guia. ‘L’objectiu de la mostra és documentar el començament del moviment orfeonístic a València, sense obviar-ne l’ascendència catalana, la composició obrera i la significació republicana’ explica Guia.

Recorda que el moviment coral europeu del segle XIX va entrar a la península per Barcelona i, per això, tant els Cors de Clavé com l’Orfeó Barcelonès van ser dos models a seguir quan es va fundar l’Orfeó Valencià el Micalet. De fet, Guia explica que l’Orfeó Valencià el Micalet es va fundar arran d’un apoteòsic concert que el mateix any 1893 van fer a València un miler de membres dels Cors de Clavé: ‘Va tenir molt bona acollida entre la societat valenciana i per això ràpidament es va refundar una entitat que passava per hores baixes, l’Orfeó Valencià, i es van integrar en l’Associació Cors de Clavé. I l’any següent ja se n’anaven amb la resta de corals a fer concerts a Barcelona i Saragossa.’

Guia explica que les altres dues claus de la mostra són que la majoria de membres de l’orfeó eren de classe obrera i d’ideologia republicana, molt en la sintonia de la resta d’entitats corals que formaven part dels Cors de Clavé i els objectius del seu impulsor. Sobre el component republicà, explica que una de les peces que no fallava mai al repertori era la versió de ‘La Marsellesa’ que havia traduït al català Anselm Clavé. ‘Perquè a l’època de la primera restauració borbònica, l’himne de França era el referent del republicanisme arreu’, detalla.

La mostra, la formen setze plafons que repassen la història de l’entitat de manera cronològica. Arrenca amb els precedents de l’Orfeó Valencià, fundat l’any 1862, ja seguint influències del Principat. Explica la gran rebuda que van fer als Cors de Clavé durant la visita a València i la creació de l’Orfeó Valencià el Micalet. Tot seguit, la mostra va avançant en el temps per explicar el desenvolupament i la consolidació de l’entitat, que va tenir socis tan il·lustres com Blasco Ibañez i el Mestre Giner, i va arribar a muntar una escola de música de reconegut prestigi: l’actual Institut Musical Giner.

Aquesta exposició es fa amb motiu de la Setmana Cultural de l’Orfeó Valencià el Micalet, que inclou presentacions de llibres i col·loquis sobre llengua i història de la música. Un dels actes més destacats serà la vetllada literària de dissabte, en què es lliuraran els premis Miquelet. De fet, el d’Honor recaurà en la Federació dels Cors de Clavé, hereva i continuadora de l’obra del mestre Clavé.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.