Una associació d’editors independents llança el primer mapa de llibreries de Barcelona

  • L'associació Context d'Editors, formada per sis editorials independents, ha presentat aquest dimarts el primer mapa de llibreries de la ciutat de Barcelona, on es recullen 122 establiments dedicats al món de la literatura, han explicat aquest dimarts els membres de Context en roda de premsa.

VilaWeb
Redacció
08.11.2016 - 13:57
Actualització: 08.11.2016 - 18:17

BARCELONA, 8 (EUROPA PRESS)

L’associació Context d’Editors, formada per sis editorials independents, ha presentat aquest dimarts el primer mapa de llibreries de la ciutat de Barcelona, on es recullen 122 establiments dedicats al món de la literatura, han explicat aquest dimarts els membres de Context en roda de premsa.

El mapa pretén ser una “guia útil” tant per a lectors com no lectors, una eina per descobrir la ciutat a través de les seves llibreries i també un homenatge per exalçar la tasca dels llibreters, l’última baula de la indústria editorial i els més perjudicats per la crisi.

Igual que els mapes de restaurants, per als editors calia la creació d’una eina eficaç per a aquells que vulguin saber on trobar una llibreria a la capital catalana, que també funcioni com a crida a les rutes literàries que potencien la vida cultural en una ciutat.

LES LLIBRERIES COM A EIX SOCIOLÒGIC

El membre de Context Enrique Redel ha volgut destacar la importància del mapa des d’un punt de vista sociològic i cultural, que a través de la manera en la qual estan distribuïdes les llibreries, ofereix l’estructura d’una ciutat, “una panoràmica del que passa” a Barcelona.

La concentració de llibreries en un punt indica les inquietuds dels seus veïns per la literatura i la cultura en general, i també els llocs on hi ha més moviment i vida social, de manera que l’absència d’elles precisament mostra el contrari.

DIFERÈNCIES AMB MADRID

La principal diferència de Barcelona amb Madrid –on ja es va editar el mapa fa dos anys– és precisament la dispersió de les llibreries, que es troben en gairebé tots els barris de la ciutat, mentre que a Madrid la vida cultural queda gairebé reduïda al centre.

La dispersió de les llibreries és el que més ha cridat l’atenció dels editors en tot aquest procés, del qual també han destacat que, tot i que els dos mapes recullen el mateix nombre de llibreries, 122, a Barcelona hi ha més llibreries per habitant.

NOMÉS CIUTATS GRANS

La tasca més difícil, ha explicat Redel, ha estat la d’establir els límits de la ciutat i el decidir quins establiments formaven part del mapa, i finalment s’han basat en una llista de llibreries de primera mà, tant generalistes com especialitzades, només en els límits del municipi de Barcelona.

Els editors no tenen pensat ampliar el nombre de ciutats del mapa, que “només té sentit en una ciutat gran” amb suficients llibreries com per poder crear un mapa, però “llancen el guant” a tots aquells que vulguin ampliar la seva feina i portar-lo a altres parts.

El mapa té 30.000 exemplars que es podran trobar de manera gratuïta a totes les llibreries de Barcelona.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any