Un projecte liderat per la UPC porta la telefonia 3G a zones remotes de la selva peruana

  • Un projecte europeu liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha demostrat la viabilitat econòmica i tecnològica d'introduir la telefonia mòbil 3G de baix cost a zones remotes de la selva peruana.

VilaWeb
Redacció
07.07.2016 - 17:54
Actualització: 08.07.2016 - 02:54

BARCELONA, 7 (EUROPA PRESS)

Un projecte europeu liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha demostrat la viabilitat econòmica i tecnològica d’introduir la telefonia mòbil 3G de baix cost a zones remotes de la selva peruana.

Els resultats del projecte, publicats a la revista ‘IEEE Communications Magazine’, han permès instal·lar dues plataformes que proveeixen de telefonia 3G sis poblacions de la ribera del Napo i de la zona de Balsapuerto, al departament de Loreto, ha informat la universitat aquest dijous en un comunicat.

El repte del projecte, finançat amb el 7 Programa Marc de la Unión Europea, ha estat donar servei de veu i dades 3G a punts llunyans, poc accessibles i en un entorn de pocs recursos econòmics mitjançant uns dispositius de baix cost que funcionen com a miniestacions.

Aquests dispositius, d’una mesura semblant a la dels ‘routers wi-fi’ són útils per a entorns rurals, on el senyal no es troba amb els mateixos obstacles que a zones urbanes.

L’experiència del projecte Tucan3G, tant des del punt de rendibilitat econòmica com de la tecnologia implantada, es pot exportar en un futur a altres entorns rurals i zones aïllades de tot el món.

L’investigador de la UPC Josep Vidal ha assegurat que iniciatives com aquesta són clau per arribar a zones on no es disposa de cap sistema de comunicació de banda ampla, i ha remarcat que al Perú hi ha 5.000 poblacions sense telefonia mòbil.

El coordinador tècnic del projecte i professor de Teoria del Senyal i Comunicacions de la Universitat Rei Joan Carles de Madrid, Andrés Martínez, ha assegurat que aquest tipus de projectes busquen “solucions alternatives” per evitar que augmenti la fractura digital.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor