Un poble italià dóna bitllets amb la cara del Che, Hugo Chávez i Marx als refugiats

  • El govern local assegura que això no beneficia solament els sol·licitants d'asil, sinó també el comerç local

VilaWeb
Redacció
25.07.2016 - 21:00
Actualització: 25.07.2016 - 22:51

Al petit poble calabrès de Gioiosa Ionica, al sud d’Itàlia, el govern municipal ha creat una sèrie de bitllets d’euro amb la cara del Che Guevara, Hugo Chávez i Karl Marx. Aquests bitllets es lliuren als refugiats que han arribat al poble perquè puguin comprar aliments i gastar a la ciutat.

El rostre del Che Guevara als bitllets de 10 euros, la de l’ex-president veneçolà Hugo Chávez als de 20 i el teòric del comunisme Karl Marx als de 50. D’aquesta manera tan curiosa i amb la frase ‘no racisme’ han il·lustrat aquests bitllets que, tot i que són falsos, per als refugiats produeixen un benefici real, car els comerços del poble els accepten. Al revers, hi ha la signatura del coordinador dels serveis de refugiats de la ciutat, Giovanni Maiolo.

El fet de rebre aquests diners de les autoritats no afavoreix únicament els refugiats, que arriben a la ciutat sense moneda local, sinó també els comerciants locals, que fan nous clients. El govern local administra 35 ‘euros’ diaris que serveixen per a cobrir l’allotjament, l’alimentació, l’atenció mèdica i les classes d’italià, l’assessorament per a obtenir feina i l’assistència d’asil.

La idea va sorgir del batlle de la localitat, Salvatore Fuda, que va ser escollit fa tres anys i que aplica les polítiques del sistema de protecció per a sol·licitants d’asil i refugiats del govern italià. ‘Un projecte com el nostre, amb 75 refugiats, ens porta prop d’un milió d’euros l’any’, va explicar. Els diners –va afegir– reverteixen en el poble.

D’una altra banda, segons Fuda, aquest pla també serveix per a incentivar el multiculturalisme entre els joves locals. ‘Els nens de Gioiosa Ionica no tindran cap dificultat si coneixen persones de colors, cultures i religions diferents’, va dir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor