Un grup de vint-i-cinc ex-ministres proposa reconèixer la singularitat de Catalunya

  • Adverteixen que la independència comportaria l'exclusió de la Unió Europea i altres organismes internacionals

VilaWeb
ACN
18.09.2015 - 17:18

Un grup de 25 ex-ministres del PP, PSOE i UCD, que formen part de la Fundación España Constitucional, han signat un manifest conjunt en què demana fer un ‘rigorós anàlisi’ sobre la singularitat de Catalunya, preguntar-se si està ‘sent reconeguda i valorada de manera justa’ i ‘donar la resposta pertinent a les aspiracions legítimes dels catalans’. Es tracta d’una anàlisi, segons els ex-membres del govern espanyol, que s’ha de fer ‘sense excloure cap assumpte, per delicat que sigui’ i sempre que es faci ‘de bona fe i amb esperit constructiu’. El manifest també alerta de la sortida de la UE i de l’ONU, entre d’altres, i apel·la a la ‘inextingible’ relació entre Espanya i Catalunya.

La Fundación España Constitucional compta amb ex-ministres com Rodolfo Martín Villa, Josep Piqué, Eduardo Zaplana, Abel Matutes, José Bono, César Antonio Molina, Eduardo Serra, Pío Cabanillas, María Antonia Trujillo i Marcelino Oreja (president), entre d’altres. Tots ells reivindiquen la unió entre l’Estat i Catalunya i crida l’opinió pública catalana a ‘participar activament el pròxim 27-S’ i a les forces polítiques perquè dialoguin davant el ‘destarotat i greu propòsit’ que suposaria -‘en funció dels resultats’, avisen- una declaració unilateral d’independència.

Pels ex-ministres, ‘tota reforma ha de ser compatible amb el projecte comú que és Espanya, sense exclusions ni apriorismes’ i que l”organització territorial de l’Estat ha de ser la ‘que s’ajusti millor a la realitat de totes les autonomies’. Segons exposen en el manifest, entre la independència i la situació present ‘hi ha fórmules més convenients’. ‘La història no comença ni acaba el 27 de setembre. Hi ha moltes opcions a tractar i examinar tenint en compte els sentiments de tots’, continua el text, que també critica que ‘l’anomenat ‘procés” s’allunyi dels estàndards i garanties exigibles en democràcia’.

I és segons avisen, una separació de Catalunya convertiria Espanya en un ‘subjecte polític diferent i mutilat’ i avisa que imposar la independència com un ‘fet consumat’ és un ‘disbarat’. ‘Una decisió d’aquest calibre, que alteraria el ser històric i l’existir d’Espanya, no pot adoptar-se en eleccions autonòmiques perquè seria un atropellament d’imprevisibles conseqüències’, consideren els ex-ministres, que reconeixen el dret de decidir però que quest s’estengui a tots els espanyols.

‘En democràcia, el dret a decidir no arriba a l’extrem de decidir pel veí. Dret a decidir, sí, però per a tots i entre tots. No fer-ho així equivaldria a un pronunciament o cop d’Estat i obriria una enorme crisi de convivència’, continuen.

La Constitució del 1978 va quedar ‘molt oberta’

Els ex-ministres admeten en el manifest que la societat espanyola ha canviat i hi ha ‘circumstàncies noves’ amb l’eclosió de noves generacions que no es van pronunciar sobre la Carta Magna i per l’impacte de la crisi econòmica, entre d’altres, i que el sistema autonòmic ‘ha de ser actualitzat per ajustar-se millor i de manera equitativa a les necessitats del conjunt d’Espanya’. ‘Però aquest objectiu possible desitjable, s’està veient dificultat pel mencionat gir separatista per part del nacionalisme català’, lamenten.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor