Un grup de catalans està atrapat a Etiòpia pel conflicte armat: “És una situació precària i complexa”

  • Un grup de dinou persones, la major part catalans, és a Amhara, on a principi d'agost ha esclatat un conflicte entre la milícia Fano i el govern

VilaWeb
Ciutat de Bahir Dar, a la regió d'Amhara. Fotografia de Tewodros Getnet/Unsplash.
Arnau Lleonart
09.08.2023 - 10:18
Actualització: 09.08.2023 - 11:51

Un grup de turistes catalans han quedat atrapats a Etiòpia per l’esclat d’un conflicte armat entre milícies i l’exèrcit a la regió d’Amhara. Eren en un viatge organitzat per l’agència de viatges Kananga, amb seu a Barcelona, que es va interrompre pels enfrontaments armats al nord del país. Malgrat que van poder fugir de la zona amb més conflicte, encara no han pogut tornar. Resten pendents de trobar una manera de ser repatriats, però el Departament d’Acció Exterior remarca que la situació és complicada. Tot i això, el rescat és en mans del Ministeri d’Afers Estrangers espanyol, que és qui té competències en aquests àmbits.

En declaracions a RAC1, la consellera, Meritxell Serret, ha explicat que estan en contacte tant amb els catalans atrapats com amb els seus familiars, als quals diu que donen assistència psicològica. “No és fàcil, són en una situació precària i complexa”, ha dit, i ha remarcat que les comunicacions amb ells no són senzilles. Ha recordat que era un conflicte armat i que calia ser discrets per a prioritzar la seguretat dels catalans afectats.

“Convé de no generar falses expectatives i ser molt curosos amb la comunicació. Hem de fer el màxim d’acompanyament que es pugui a les persones que són allà atrapades, les seves condicions són precàries”, ha dit. De tota manera, ha explicat que, malgrat tot, són en un indret segur, lluny d’una línia directa de combat. “Estan segurs, però en una situació complexa”, ha dit.

També a RAC1, una de les catalanes atrapades, la Núria, ha fet saber que tenen dificultats amb la telefonia, però que van poder posar-se en contacte amb el cònsol honorari d’Etiòpia a Barcelona, que els ha donat suport constant. Tanmateix, més enllà d’això, diu que no pot fer gaire cosa més. Per això, ha reclamat a les institucions catalanes, espanyoles i europees de pressionar el govern etíop per a cercar la manera de poder-los evacuar. “Que posin corredors, que facin una treva. El que sigui”, ha dit.

Ha insistit en la urgència de ser evacuats aviat perquè el seu viatge hauria d’haver acabat dissabte, i que les dosis dels medicaments preventius de la malària que tenien eren fins aquell dia. Per això, els preocupa de romandre-hi gaires dies més sense tractament preventiu de la malària i que algú del grup sigui infectat.

L’agència de viatges diu que quan van programar el viatge no hi havia cap alerta de risc a la zona

Miquel Ribas, director d’operacions de l’agència Kananga, ha explicat a RAC1 que quan el grup de catalans va contractar el viatge i va planificar la ruta no hi havia cap avís de risc a la regió d’Amhara, on ha esclatat el conflicte. “No hi havia cap alerta que hi hagués conflicte i no s’hi pogués anar, eren aliats del govern. Ens ha agafat per sorpresa”, ha dit. Ho ha contraposat amb la situació d’encara més al nord d’Etiòpia, a Tigre, on fa anys que hi ha un conflicte obert, i ha dit que la ruta que van planificar sí que deixava fora aquella regió.

“L’ambaixada no ens dóna solucions”, ha criticat, i ha explicat que parla amb el director d’un hotel gran per cercar solucions alternatives: “Tenim dues vies. Una, parlar directament amb els contactes que hi tinc, a veure si ens troben una solució; o directament amb l’ambaixada. Però ha de ser segur. Si poguéssim pagar un comboi, el pagaríem, però el problema és la seguretat.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any