presos polítics

Laura Masvidal, companya del conseller Joaquim Forn, va rebre ahir un regal especial de Croàcia. Es va reunir amb Vladímir Bodganic, un ex-polític de l’època de la lluita per la independència de Croàcia que després s’ha dedicat a la promoció de la cultura. Masvidal, en nom dels familiars dels presos polítics catalans, va rebre’n una publicació que aplega els escrits de Vlado Gotovac. La publicació va ser tramesa als presos catalans expressament per la família de Gotovac, mort l’any 2000. Gotovac va ser el dirigent de l’anomenada Primavera Croata i restà empresonat en un camp de concentració durant quatre anys, primer, i dos anys més, després.

En aquesta reunió de Laura Masvidal i Vladímir Bodganic, que fou filmada per la televisió pública de Croàcia, Bodganic va explicar a la companya de Quim Forn que a Croàcia s’entén tot això que passa els presos polítics catalans perquè tenen experiències semblants i li va manifestar la solidaritat i el suport: ‘Sabem que aquest moment és molt difícil’, va dir-li.

Laura Masvidal

Vlado Gotovac va ser un poeta i polític que a la fi dels anys seixanta va esdevenir una de les figures més destacades de l’oposició al règim iugoslau i en favor de la lluita pels drets nacionals de Croàcia. Va dirigir el setmanari Hrvatski Tjednik, una publicació que va tenir una enorme influència en la conformació dels moviments democràtics al seu país. L’any 1971 va ser arrestat i condemnat, acusat de ‘separatista’.

Més tard, quan Croàcia ja era independent, Gotovac va entrar al parlament amb el partit social liberal i es va oposar a l’autoritarisme del president Franjo Tudman. El 1997 va ser ferit en un acte per un militant de l’extrema dreta que després va ser relacionat amb Tudman.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb