La UB defensa el sacrifici de 32 cadells de gossos per a desenvolupar un fàrmac

  • Diu que s'ha revisat tota la documentació per garantir el compliment estricte de la normativa sobre el sacrifici i l'estudi

VilaWeb
Fotografia: Protesta de PACMA contra l'experimentació i sacrifici de cadells
ACN
02.02.2022 - 14:43
Actualització: 02.02.2022 - 14:44

La Universitat de Barcelona (UB) ha argumentat que el sacrifici de 32 cadells de gossos és necessari pel desenvolupament d’un fàrmac antifibròtic, un projecte del programa Retos del ministeri de Ciència i Innovació espanyol. El Parc Científic i la UB asseguren que han revisat de forma exhaustiva tota la documentació relacionada amb el projecte per tal de garantir el compliment estricte de la normativa en tot moment. També diuen que, actualment, no es coneix cap mètode alternatiu a l’ús d’aquests animals que pugui substituir la metodologia d’aquest tipus de recerca.

Humans de laboratori | Mail obert de Marta Rojals

“Com diu la Confederació de Societats Científiques d’Espanya, és una pràctica necessària per avançar en l’estudi de tractaments, tècniques quirúrgiques o vacunes”, asseguren. També recorden que l’empresa Vivotecnia, molt criticada per la manera com tracta els animals, està autoritzada per la direcció general del Medi Ambient i la d’Agricultura, Ramaderia i Alimentació de la Comunitat de Madrid.

En un comunicat, la UB diu que segons la normativa europeaabans de provar el tractament en humans abans de provar el tractament en humans, una de les quals no sigui una espècie rosegadora. Per tant, cal fer el tractament amb algun altre tipus d’animal –en aquest cas, gossos de raça beagle escollits per la seva mida i caràcter pacífic–, per saber si posteriorment es pot provar en humans. També apunta que el Parc Científic no disposa d’estabulari per fer aquest tipus d’experimentació i que, per això, va treure a concurs aquesta part de l’estudi. Vivotecnia, amb seu a Madrid, va ser l’empresa adjudicatària.

El projecte es desenvoluparà a la seu de Vivotecnia el març. En una primera part, que encara està en fase preclínica, el fàrmac s’administrarà a sis gossos i ja s’ha demanat a l’empresa que, un cop acabi l’estudi, els doni en adopció. En aquest sentit, la UB, a través del Parc, col·laborarà amb l’empresa per buscar-los una llar.

En la segona part de l’estudi, tal com marca el projecte Retos, caldrà fer “de manera imperativa” un estudi dels teixits de 32 gossos mitjançant autòpsia. Aquest estudi permetrà analitzar la toxicologia crònica de les molècules i avaluar-ne la seguretat, abans d’entrar en fases clíniques amb humans. En el cas que els resultats concloguin que la molècula és segura, es podrà continuar el procés de desenvolupament del fàrmac i es passarà a la fase següent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any