El president dels Estats Units, Donald Trump, ha anunciat un augment d’un 5% dels aranzels a la Xina en plena guerra comercial entre els dos països i en resposta als nous gravàmens que Pequín ha imposat a béns dels EUA. ‘A partir del primer d’octubre, els 250.000 milions de dòlars de béns i productes procedents de la Xina que actualment són gravats amb un 25% seran gravats amb un 30%’, ha piulat Trump en un extens fil a Twitter.

Paral·lelament, ha afegit que els 300.000 milions de dòlars restants d’importacions xineses, que eren subjectes a aranzels del 10% a partir del primer de setembre, ara seran gravades amb un 15%. ‘No necessitem la Xina i, francament, estaríem molt millor sense’, ha considerat Trump, que també ha ordenat a les empreses dels EUA que ‘en surtin’.

Fins on pot arribar la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina?

‘Les nostres grans empreses tenen ordres de començar a cercar una alternativa a la Xina, inclosa la possibilitat de portar les seves companyies de tornada a casa i elaborar els seus productes als EUA’, ha assegurat el president nord-americà, que ja ha arribat a la cimera del G-7 a Biarritz.

Tot plegat és la resposta de Trump a la Xina, després de l’anunci d’aranzels del 10% a productes nord-americans per valor de 75.000 milions de dòlars. De fet, ha acusat directament la Xina d’haver robat al seu país ‘centenars de milions de dòlars’ mitjançant l’apropiació indeguda de propietat intel·lectual. ‘La vasta quantitat de diners obtinguts i robats per la Xina als Estats Units, any rere any, durant dècades, s’ha d’acabar i s’acabarà’, ha amenaçat.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.