Tres membres del Sindicat de Llogaters s’enfronten a tres anys de presó cadascú

  • El sindicat alerta que la querella és "un nou intent de criminalitzar el dret de protesta i la lluita per l'habitatge" i ha organitzat una manifestació davant la Ciutat de la Justícia

VilaWeb
Albert Salamé
28.06.2021 - 09:25
Actualització: 28.06.2021 - 20:29

Tres membres del Sindicat de Llogaters s’enfronten a partir d’avui a tres anys de presó cadascun. El portaveu del sindicat, Jaime Palomera, i dos llogaters, Alpha i Fran, estan acusats d’un delicte de coaccions i un altre de violació de domicili de persona jurídica, vinculats a una manifestació organitzada pel sindicat a l’Institut de Bellesa Francis el 17 d’octubre de 2018 per protestar contra l’assetjament immobiliari que rebien.

El sindicat ha organitzat un acte de suport a les davant la Ciutat de la Justícia (a la banda de Gran Via), on han participat, entre d’altres, l’advocada Anaís Franquesa, l’activista Marcel Vivet i el portaveu d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que ha reivindicat les “lluites compartides” i ha fet un agraïment a la gent que “com ells, se la juguen cada dia pels drets col·lectius”.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Jaime Palomera, portaveu del sindicat, ha demanat si “algú creu que aquestes querelles faran que la gent deixi d’aturar desnonaments i desobeir lleis injustes que permeten fer fora de casa una família que sempre ha complert les seves obligacions”. A més, ha aprofitat el parlament per reivindicar una llei de lloguers que protegeixi els llogaters. “Hi ha una sèrie d’amos de la ciutat que han estat tota la vida fent i desfent i els costa d’assumir que hem dit prou”, ha dit.

En el judici la fiscalia ha mantingut la petició de tres anys de presó a cadascun d’ells, unes acusacions que el sindicat titlla de “bel·ligerants”. Defensen que durant els anys que la parella va viure a l’immoble mai no van deixar de pagar el lloguer, i van denunciar les condicions d’insalubritat en què es trobava l’habitatge. Quan la parella va decidir de reclamar al propietari del pis que resolgués els problemes de l’habitatge, aquest va decidir de no renovar-los el contracte de lloguer.

La parella i el sindicat sostenen que van intentar negociar amb els amos de l’immoble, i en vista de la “falta de resposta”, el sindicat va decidir de convocar una “protesta pacífica” davant l’Institut de Bellesa Francis, propietat dels mateixos tenidors. Els afectats, juntament amb sis famílies del mateix bloc, van interposar dues denúncies per assetjament immobiliari, i la parella, a títol individual, una demanda per danys i perjudicis, el judici de la qual es farà a la tardor. En resposta a les denúncies, l’Ajuntament de Barcelona va iniciar el 2019 dos expedients sancionadors de 90.000 euros contra els propietaris. El sindicat diu que aquestes accions han estat “pioneres” i que crearan un precedent.

En referència a la querella per amenaces presentada pels propietaris de l’immoble i la fiscalia contra el portaveu del sindicat i els dos llogaters, aquests sostenen que és un procés que cerca “criminalitzar el dret fonamental a la protesta i d’aturar la lluita per un habitatge digne”. “Només cal veure les proves de l’acusació particular per veure que tot és un muntatge, no acrediten res del que diuen. Nosaltres hem aportat proves objectives”, va dir Palomera en una conferència de premsa feta la setmana passada per a fer ressò del cas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any