Tres autores catalanes sobre setanta convidats per a mostrar la diversitat lingüística de l’estat espanyol

  • La delegació del govern espanyol a Catalunya fa una nota de premsa sorprenent per explicar el programa de la Fira del Llibre de Frankfurt 2021

VilaWeb
Sebastià Bennasar
20.10.2021 - 21:50
Actualització: 21.10.2021 - 08:26

L’estat espanyol serà el convidat d’honor a la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt del 2022 i per això comença a escalfar motors. La millor manera de fer-ho és amb un programa d’activitats que ja anuncia una mica quins seran els grans eixos per a l’any que ve: la bibliodiversitat, la innovació, la pluralitat lingüística, la igualtat de gènere i la sostenibilitat.

Potser és per això que la delegació del govern espanyol a Catalunya ha enviat una nota de premsa sorprenent en què explica en un gran titular que tres autores catalanes participen enguany en la fira, en què el Canadà és el país convidat d’honor. Les autores programades són María Sevilla (1990), Pepa Fernández (Cervera, 1965) i Najat el Hachmi (Nador, 1979). En total, aquest 2021, l’estat espanyol portarà a la fira alemanya més de setanta escriptors, il·lustradors, traductors, editors, periodistes culturals i més professionals del sector.

Si diem “sorprenent” és perquè habitualment aquesta mena de comunicació la fa el Ministeri de Cultura espanyol i no sol indicar la presència geogràfica dels autors convidats als actes, sinó que són englobats en la totalitat com a autors espanyols. Avui és previst que es faci la conferència de premsa de l’estat espanyol com a convidat d’honor per al 2022, amb el ministre de Cultura, Miquel Iceta, al capdavant i tota la plana major del ministeri. En aquest acte, hi participarà El Hachmi, juntament amb les escriptores Rosa Montero, Elvira Lindo i Karmele Jaio i el joveníssim poeta Mario Obrero. No hi haurà cap autor en gallec. Així mateix, diumenge es farà la cerimònia de pas i el relleu com a convidada d’honor, que és quan l’estat espanyol substituirà al Canadà.

“El programa d’Espanya per a la Fira del Llibre del 2021 i com a convidat d’honor del 2022 es basarà en l’èxit internacional de la literatura espanyola, enfortint la seva expansió a Alemanya i descobrint noves veus al seu mercat editorial”, diu la delegació del govern espanyol.

Fa trenta-un anys que l’estat espanyol no és convidat d’honor de la Fira del Llibre de Frankfurt i, en aquest temps, i segons la nota de premsa, el sector del llibre ha tingut una gran transformació fins a convertir-se en la principal activitat cultural de l’estat. “La participació d’Espanya com a convidada d’honor vol reflectir aquesta creativitat desbordant tan característica del nostre sector editorial”, afegeixen.

I ara arriba la paradoxa més gran. La delegació diu que el programa també se sosté sobre cinc pilars que mostren la fortalesa de la indústria: “En primer lloc, la importància de la pluralitat lingüística del nostre país, que es reflecteix en la riquesa literària de les diverses llengües oficials: més d’un 15% dels 74.000 llibres publicats a Espanya el 2020 es van editar en català, gallec o èuscar.” Després ve allò tan suat de l’espanyol com a pont entre Europa i l’Amèrica Llatina i els 500 milions de parlants, etc.

La pregunta és: on és la proporció del 15% d’aquesta riquesa en els autors convidats i quins comptes fa l’estat espanyol per a la promoció exterior de la diversitat lingüística? Anem a pams. Les tres escriptores catalanes representen un 4,2% dels participants la Fira del Llibre de Frankfurt 2021. En total, entre catalans, gallecs i èuscars, la representació hauria de ser de 10,5 autors pel cap baix per a arribar al 15% de la producció editorial.

Ara, si ens fixem en el nombre de parlants de les llengües oficials en relació amb la població total de l’estat espanyol, les coses són molt diferents. Deu milions de persones parlen el català i representen un 21% de la població de l’estat espanyol; tres milions parlen gallec, xifra que en representa el 6,38%, i 1,25 milions parlen basc, el 2,6% sobre els 47 milions de ciutadans de l’estat espanyol. Això vol dir que, dels 70 autors convidats, 14,7 haurien de ser catalans, 4,4 gallecs i 1,82, bascs; i per tant, del conjunt de la legació a Frankfurt, 21 escriptors haurien de ser autors catalans, gallecs o bascs i no els 4 que hi ha convidats. Però, tot i aquestes xifres absolutament ridícules, la delegació del govern espanyol ha decidit de fer una nota de premsa de quatre fulls explicant com a gran proesa que tres autores catalanes són presents a Frankfurt. Allò de l’article 3.3 de la constitució espanyola –”la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte de respecte i protecció especials”– està renyit amb l’estatística, si més no a l’hora d’anar a la fira del llibre més important del món.

Per cert, si algú és amant d’aquests jocs estatístics, pot anar a cercar les hemeroteques del 2007 i calcular quants autors castellans van anar a Frankfurt aquell any, quan la cultura catalana va ser la convidada d’honor, i treure’n conclusions i comparacions.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any