‘La tertúlia proscrita’

“És degradant no poder parir en català”: la queixa per la vulneració lingüística en una sessió sobre la maternitat del Clínic

  • La periodista Marta Roqueta s'exclama d'un curs que havia de ser en català, però que finalment es va fer en castellà perquè una dona va dir que no l'entenia

VilaWeb
Redacció
14.11.2023 - 21:40
Actualització: 14.11.2023 - 22:00

La periodista i escriptora Marta Roqueta va participar ahir al matí en una sessió en línia que ha organitzat l’Hospital Clínic de Barcelona per a conèixer el Servei de Medicina Maternofetal. La sessió, segons que explica Roqueta, era pensada per a parlar sobre la maternitat, els serveis que ofereix el centre, les instal·lacions i com s’ha d’actuar durant el part. La sessió era en català, però la professional que la impartia va decidit de fer-la en castellà perquè una de les assistents va dir que no entenia el català. Roqueta se’n va sorprendre: “En aquell moment li he dit que no entenia el castellà. Això li ha xocat i ha demanat si algun altre participant més no entenia el castellà.” L’actitud la va indignar i finalment va decidir de sortir de la sessió, que va continuar fent-se en castellà. “És un tracte degradant no poder parir en català”, denunciava a Twitter.

En declaracions a VilaWeb, Roqueta es queixa que hi hagi poc respecte pel català en una qüestió tan sensible com és el part. “Arriba un moment que et trobes en un pla de part en què no pots triar la llengua. Pots triar la música que vols sentir a l’hora de parir, de quin color ha de ser la sala…  A mi m’interessa que m’atenguin en la meva llengua”, exclama.

Roqueta destaca que hi ha una mancança lingüística en l’àmbit sanitari. “I l’atenció al part és un moment en què estàs vulnerable, sobretot si és el primer, com en el meu cas”, afegeix. Segons que explica, l’atenció del Clínic i el Centre d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de referència sempre és bo i no s’ha trobat mai cap incident. Però sí que ha detectat, sobretot a l’ASSIR, que una part dels professionals atenen les futures mares en castellà. “Són amables, l’atenció en si és excel·lent, però en castellà.” I també s’ha trobat amb metgesses que li agraeixen que s’hi adreci en català: “N’estava agraïda perquè el volia aprendre.”

Roqueta ja ha presentat una queixa a l’espai de defensa dels drets lingüístics de la Plataforma per la Llengua i a l’Hospital Clínic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any