Torra descarta eleccions avançades i es referma en l’autodeterminació i l’amnistia

  • La tercera reunió de l’Espai de Diàleg acaba sense acord i el PSC i els comuns exigeixen eleccions

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
17.01.2020 - 20:27

La tercera reunió de l’Espai de Diàleg que reuneix el govern, JxCat, ERC, el PSC i els comuns ha acabat sense cap acord i amb l’únic consens de continuar-se reunint, un cop constatat que el conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol és polític. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha refermat que plantejarà a Pedro Sánchez l’exercici del dret a l’autodeterminació i la fi de la repressió, els dos punts que va acordar dimecres en la reunió del govern amb els partits i les entitats independentistes, i descarta convocar eleccions. El cara a cara entre Torra i Sánchez precedirà la taula de negociació entre governs per a intentar trobar una solució pactada al conflicte que hauria de sotmetre’s finalment a una consulta, tal com ho va pactar ERC amb el PSOE a canvi de facilitar la investidura de Sánchez. Els gabinets dels dos presidents continuen cercant una data per a la trobada. Torra s’ha alliberat l’agenda per a facilitar-la.

El govern es desmarca d’un avançament electoral

Engrescats amb el nou govern constituït a Madrid, el PSC i els comuns convenen que Torra hauria de convocar unes noves eleccions perquè el seu govern està esgotat. Però segons la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, Torra ha subratllat que ‘no hi ha cap motiu ni cap voluntat’ per a un avançament electoral després que l’independentisme hagi sorgit reforçat en els darrers cicles electorals, de les victòries judicials a Europa i en un moment en què s’enceta un intent de negociació amb Madrid. ‘Ho ha deixat clar i català’, ha reblat Budó referint-se a Torra. La consellera no aprofundit avui en l’escenari electoral que arribaria amb la inhabilitació del president.

El govern no considerava que l’Espai de Diàleg sigui l’àmbit on establir la posició catalana en la taula de negociació, que Torra sí que va voler compartir amb els partits i les entitats independentistes, i d’aquesta manera JxCat i ERC s’han blindat amb la defensa de l’autodeterminació i la fi de la repressió. Respecte al segon punt, Budó ha concretat que proposaran la fi de la judicialització de la política i l’aprovació d’una llei d’amnistia.

Torra i Sánchez: condicions i garanties

La reunió d’avui de l’anomenat Espai de Diàleg ha tingut la peculiaritat que, aquest cop, els socialistes i els comuns són socis al govern espanyol i estaran representats per la delegació de Sánchez en la taula de diàleg que es constituirà entre els dos governs. Això és una anomalia per a JxCat, que és poc optimista amb l’intent negociador que s’obre. Els comuns, per la seva banda, van criticar que Torra no els convoqués en la reunió entre el govern, els partits i les entitats independentistes. Per motius diversos, la CUP, Cs i el PP no assisteixen a les trobades d’aquest Espai de Diàleg, que Torra va convocar per primer cop seguint una proposta de Miquel Iceta perquè es formés un espai de relació estable entre el govern i els partits catalans.

JxCat, que va rebre amb molts recels l’acord entre ERC i el PSOE, defensa ara que Torra estableixi en la reunió amb Sánchez les condicions i les garanties de compliment de la negociació bilateral amb Madrid. És a dir, que els dos presidents pactin un pla de treball, la periodicitat de la taula de diàleg, la introducció d’un mediador i una assegurança contra els incompliments. ‘Fins que no hi hagi garanties, no podrem celebrar la mesa de diàleg’, ha advertit el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet.

ERC: tres partits a favor del referèndum

El president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, ha assegurat que ells tampoc no contemplen un avançament electoral, i ha fet èmfasi en el paper del seu partit a l’hora de fer valer l’aritmètica que van deixar les eleccions espanyoles del 10-N. Per a Esquerra, s’ha obert una escletxa que s’ha d’aprofitar. En aquest sentit ha recordat que tres dels quatre partits que estaran representats en la taula de negociació, com a integrants dels dos govern de coalició (JxCat, ERC i els comuns), defensen un referèndum. ‘Això per a nosaltres és una oportunitat’, ha sentenciat Sabrià. ERC troba positiu que Sánchez i Torra es trobin abans en reunió que encara no té data, i ha confiat que les converses entre governs començaran ‘de manera immediata’. Segons l’acord tancat amb el PSOE, hauria de ser quinze dies després de la presa de possessió del govern de Sánchez, que va ser dilluns.

El PSC i els comuns exigeixen eleccions

Iceta ha constatat que el govern podrà plantejar a Sánchez les propostes que cregui convenients, però ha lamentat que Torra es limiti a portar l’autodeterminació i la fi de la repressió, i no faci propostes que puguin ser acceptades per un espectre polític més ampli. En aquesta línia, Iceta a lliurat al president de la Generalitat dos documents perquè avaluï millores de l’autogovern: la declaració de Barcelona, rubricada pel PSC i el PSOE, i les ‘Bases per un pacte d’estat Catalunya i Espanya’ d’Units per Avançar.

Els comuns han lamentat que l’Espai de Diàleg es continuï reunint sense un pla de treball ni un calendari, però hi han presentat la seva proposta política, que implica una convocatòria electoral abans de l’estiu que no se sotmeti al calendari judicial. Per a la presidenta de CatECP, Jéssica Albiach, aquest govern està esgotat, no té futur. Els comuns consideren que Torra no pot obrir una negociació a fons amb Madrid a mig i a llarg termini perquè va ser escollit en un context polític molt diferent a l’actual. Per això, insisteixen que Torra convoqui eleccions entre l’abril i el maig perquè el mes de juny ja hi hagi un nou govern que abordi el diàleg ‘de fons’. Els comuns aposten, de fet, perquè es formi un nou tripartit, tot i que avui mateix José Montilla ha allunyat el PSC d’aquesta possibilitat.

Abans d’arribar a les eleccions, tanmateix, els comuns creuen que el govern podria establir les bases d’un intent de diàleg més modest, comptant que és inviable arribar a un acord immediat sobre l’autodeterminació. En aquest sentit, plantegen la fi de la judicialització de la política i l’inici de converses per a alliberar els presos, a més d’un acord per a reforçar de l’autogovern, que impliqui una revisió del sistema de finançament, blindi la immersió lingüística i garanteixi les inversions en infrastructures regulades en la disposició addicional tercera de l’estatut. Els comuns creuen que el govern podria establir aquestes bases per a la negociació fins al mes de març, i anirien en paral·lel a l’aprovació del pressupost català, que estan acabant de pactar amb l’executiu.

Feia més d’un any que l’Espai de Diàleg no es reunia. L’últim cop va ser el febrer de l’any passat i el context polític era molt diferent: l’intent d’obrir una negociació entre els dos governs estava a punt de volar pels aires. Va ser una trobada marcada per l’imminent inici del judici contra el procés al Tribunal Suprem, per la introducció d’un relator en les converses entre el govern espanyol i el català, i Torra hi va detallar els 21 punts que havia reclamat a Sánchez. Poc després, el PSOE va fer marxa enrere en la introducció del relator. Fou fortament criticat per alguns dels seus barons, així com pel PP, Vox i Cs, que es van manifestar plegats en contra a plaça Colón de Madrid. Uns dies més tard, el president espanyol va convocar les eleccions del 28-A.

A la reunió d’avui, també hi han assistit el vicepresident del govern, Pere Aragonès; la consellera de Justícia, Ester Capella; Gemma Geis, portaveu adjunta de JxCat; la portaveu parlamentària d’ERC, Anna Caula; el diputat del PSC-Units Ramon Espadaler; i la portaveu de CatECP, Susana Segovia.

 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any