Tenir biomarcadors positius d’Alzheimer i depressió triplica el risc de demència

  • La probabilitat de sofrir demència al cap de dos anys és tres vegades superior que quan no es donen aquestes dues condicions, segons un estudi de l'Ace Alzheimer Center Barcelona

VilaWeb
Europa Press
28.01.2023 - 12:56
Actualització: 28.01.2023 - 13:25

En un pacient amb biomarcadors positius de la malaltia d’Alzheimer i símptomes depressius la probabilitat de sofrir demència al cap de dos anys és tres vegades superior que quan no es donen aquestes dues condicions, segons un estudi fet per investigadors d’Ace Alzheimer Center Barcelona i publicat a la revista ‘International Journal of Molecular Sciences’.

La investigació, basada en una mostra de cinc-centes persones, a les quals un equip multidisciplinari d’Ace ha fet un seguiment durant diversos anys, ha analitzat la interacció de diferents símptomes neuropsiquiàtrics. Mentre que la depressió ha resultat clau, l’apatia, l’ansietat o la irritabilitat no han mostrat un efecte modulador sobre la conversió dels pacients a demència.

“És la primera vegada que es tenen en compte simultàniament els factors bioquímics i de comportament en el desenvolupament de la demència i, sens dubte, les conclusions suposen un pas endavant per a identificar els pacients que es troben més exposats a desenvolupar demència, posant de relleu la necessitat de tenir en compte també els símptomes neuropsiquiàtrics dels nostres pacients”, ha dit el cap de psicologia mèdica d’Ace i investigador principal de l’estudi, Sergi Valero.

Per tant, els resultats confirmen la importància de fixar-se en el comportament de cada persona, a més dels indicadors bioquímics. Al mateix temps, tal com han detallat els experts, la conducta dels pacients i el seu estat d’ànim és també de gran ajuda per als professionals de la salut, per a identificar les persones amb pitjor pronòstic.

“És imprescindible continuar investigant en aquesta línia, explorant persones en estadis encara més inicials de la malaltia i anar monitorant amb més precisió els canvis que es van produint en el temps, tant bioquímics com conductuals, intentant determinar com aquests canvis i aquesta combinació entre factors de risc de diferent naturalesa actuen com a predictors de l’evolució que la persona experimentarà en els anys posteriors”, ha resolt Valero.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any