La policia identifica els estrangers més del triple de vegades que no pas els autòctons

  • L'estudi assenyala que el nombre de ciutadans identificats per cada cent és molt més elevat entre la població estrangera (19,27%) que no en la local (5,53%)

VilaWeb

Alaaddine Azzouzi

30.11.2022 - 11:02
Actualització: 30.11.2022 - 12:17

Un estranger té més del triple de possibilitats que la policia el faci identificar que no pas algú autòcton. És la conclusió que es desprèn del darrer report de SOS Racisme, “Pareu de parar-me. Vigilància 0.2”, que aborda les identificacions per perfil racial. L’estudi assenyala que el nombre de ciutadans identificats per cada cent és molt més elevat entre la població estrangera (19,27%) que no en la local (5,53%) segons el seu recompte del 2021.

A parer de SOS Racisme, la taxa d’identificació és desproporcionada: “Les persones estrangeres reben la major part de les identificacions policials, a pesar de representar una taxa de població molt inferior a l’espanyola.” Diuen que com més població estrangera viu en un barri, més identificacions hi ha: “Als barris amb major nombre de persones migrants, hi ha una vigilància expressament excessiva.”

L’entitat recorda que les identificacions per perfil racial són una vulneració de drets humans segons unes quantes institucions. Posen d’exemple l’Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, que diu que l’elaboració de perfils ètnics i racials constitueix una “discriminació directa per motius de raça o d’origen ètnic” i que, per tant, és il·legal. El Tribunal Europeu de Drets Humans també va reconèixer que l’ús del perfil ètnic i racial pot dur a un racisme institucionalitzat.

Aquest estudi de SOS Racisme s’ha fet amb l’aplicació mòbil Pareu de Parar-me, creada el 2021 per la mateixa entitat. “La seva funció se centra a monitorar i rastrejar les batudes policials i les identificacions per perfil racial. A part de recollir números i dades, ens ajuda a identificar quins són els barris on es produeixen més batudes i identificacions”, diuen. “La idea de crear-la –afegeixen– sorgeix per la necessitat latent de donar una resposta a les situacions d’infradenúncia que arriben de manera recurrent al Servei d’Atenció i Denúncia de SOS Racisme (SAiD).”

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor