Som Castelló, la marca verda de Ciutadans que pot decidir el govern a Castelló de la Plana

  • La irrupció d'un partit municipalista creat a la capital de la Plana afegeix incertesa als resultats del 28 de maig

VilaWeb
Esperança Camps Barber
12.05.2023 - 21:40
Actualització: 12.05.2023 - 21:54

La socialista Amparo Marco espera de revalidar la majoria a les urnes del 28 de maig i teixir una majoria per a acarar el tercer mandat com a batllessa de Castelló. Dimarts, encara en pre-campanya, va fer d’amfitriona de Ximo Puig i Pedro Sánchez, que la van qualificar de gran batllessa i van lloar la tasca d’aquests darrers vuit anys.

A les eleccions del 2019 va obtenir 10 regidors; Compromís, 3; i Podem, 2. Tots tres partits van signar l’Acord de Fadrell per a sumar 15 regidors, un més que la majoria absoluta en un consistori de 27 membres. A la dreta hi ha els 7 diputats del PP, els 4 de Ciutadans i l’únic diputat de Vox.

El mandat d’Amparo Marco ha estat prou tranquil. L’únic daltabaix ressenyable va ser els primers mesos, a començament del 2020, quan Compromís va votar amb l’oposició la renovació de la junta de festes. La crisi es va allargar uns quants dies, es van dir paraules fortes, Marco va deixar caure que sense Compromís també podria governar, i just a temps per a tancar el pressupost també es va donar per acabada la crisi.

La irrupció d’un altre verd

Fins fa un parell de mesos, els sondatges, que sempre s’han d’interpretar com una mostra, eren del tot favorables a Amparo Marco, que fins i tot podia augmentar el nombre de regidors. Amb tot, a poc a poc, la tendència ha anat canviant per la irrupció d’un convidat inesperat: Som Castelló. És una formació que tan sols es presenta a les eleccions municipals de Castelló de la Plana i que es defineix com a liberal. Malgrat això, en un vídeo publicat a Twitter, el cap de llista, Javier Mas, diu que el seu grup no té ideologia, que solament vol treballar per millorar la seua ciutat.

Mas és autor d’uns quants llibres de narrativa històrica. El darrer, que encara promociona a les xarxes, és una biografia del Papa Luna. La formació que encapçala fa poc més d’un any que es va donar a conèixer i ara ha conformat una llista formada per gent de l’empresa, de l’art i del periodisme. Això que se sol anomenar professions liberals. El color que ha triat és el verd intens, una mica allunyat de la tonalitat de Vox, per abraçar el verd propi de la iconografia de la ciutat, ben present, per exemple, a les festes fundacionals de la Magdalena.

Just uns dies abans no començàs la campanya electoral, Som Castelló va arreplegar més de tres-cents assistents al Casino antic en un acte que diuen que els va desbordar. Això ha exaltat els ànims de la candidatura, que, a pesar que tenen el nom en català, s’expressen sempre públicament en castellà. Entre globus verds i blancs es respirava l’eufòria, encara que, uns dies abans, qui anava de número tres a la llista electoral, l’advocada Sílvia Vicente, havia deixat el partit per discrepàncies internes. Vicente havia estat una membre destacada de la UPyD de Rosa Díez.

Un sondatge d’Electrogràfica, el darrer que s’ha publicat, els dóna ara més d’un 12% de vots i entre 3 regidors i 4. Sembla com si, de manera automàtica, la demoscòpia els atorgàs els 4 que fins ara té Ciutadans, que desapareix inexorablement del panorama municipal de la capital de la Plana. D’aquesta manera, aquest partit que es diu sense ideologia i que tan sols “vol millorar la ciutat com faria qualsevol castellonenc” seria la marca verda de Ciutadans. La reconversió, la metamorfosi.

Com que aquest mateix sondatge avança una davallada del bloc de l’esquerra i una pujada del de la dreta, es complirien els somnis de Javier Mas: ser decisiu, ser l’àrbitre de la governabilitat. I, per què no?, exigir la batllia, a imatge i semblança de Centrats en Nules: l’únic regidor que va obtenir va ser investit amb la vara de batlle.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any