Sebastià Alzamora, Maria Barbal i Sebastià Portell, finalistes al premi Òmnium de novel·la

  • L'obra guanyadora es donarà a conèixer el 26 de gener

VilaWeb
Redacció
19.12.2022 - 11:11
Actualització: 19.12.2022 - 23:17

Les novel·les Ràbia (Proa), de Sebastià Alzamora; Al llac (Columna), de Maria Barbal; i Les altures (Empúries), de Sebastià Portell són les finalistes de la sisena edició del Premi Òmnium a la millor novel·la de l’any, el guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada en llengua catalana: 20.000 euros per a l’autor i 5.000 més per a la promoció. L’obra guanyadora es donarà a conèixer el 26 de gener.

“Les obres d’Alzamora, Barbal i Portell evidencien la immensa potència i la gran riquesa de la literatura i la cultura catalanes”, diu el president d’Òmnium Cultural Xavier Antich. Davant d’això, Antich encoratja a continuar treballant “pel prestigi de les lletres catalanes i la promoció de creadors, artistes, escriptors i professionals del món de les arts arreu, perquè representen el millor del nostre futur.”

RàbiaAl llac, i Les altures han estat seleccionades pel jurat format per Oriol IzquierdoMarta PessarrodonaXavier PlaNeus RealMarta Segarra d’entre deu obres publicades entre el novembre del 2021 i l’octubre del 2022. De Ràbia, n’han dit: “Sebastià Alzamora, amb la novel·la Ràbia, aconsegueix el rar prodigi, en escassament mes de dues-centes pàgines, i amb un ventall de temes de tanta actualitat com la violència de gènere, per exemple, o tant presents encara com la Guerra Civil espanyola, per fer-nos veure la banalitat del mal que, en el seu cas, concentra en la gossa del protagonista, un ex-escriptor.”

El jurat defineix Al llac com una “novel·la fractal” en què l’aigua “fa flotar i posa a navegar no tan sols els pensaments sinó sobretot les tèrboles relacions d’un grup d’amics sota la mirada d’una adolescent a punt d’entrar en la vida adulta”. “El llac es converteix en la metàfora de la felicitat perduda, però, alhora, cadascuna de les pedres llançades a les seves aigües fa tremolar fins a l’infinit una superfície que no tan sols és de felicitat i harmonia”, afegeix.

Per últim, destaquen que Les altures recupera la figura artística de l’escultor Ismael Smith amb una biografia novel·lada que veuen original i audaciosa, i diuen que oculta més del que mostra. “Amb un ampli joc tant de veus com de mirades, l’autor reconstrueix la identitat d’un artista, amb totes les seves tensions, que és també un autoretrat personal i col·lectiu on tothom s’hi pot veure reflectit”, diuen.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any