Dos ex-caps de Scotland Yard desacrediten la Guàrdia Civil: la gent del 20-S i l’1-O no era violenta

  • L'informe pericial dels ex-comandaments de policia britànics Hugh Orde i Duncan McCausland desmunta el relat de les acusacions

VilaWeb
Redacció
08.04.2019 - 10:16
Actualització: 08.04.2019 - 20:23

Un informe fet per dos ex-comandaments de policia britànics amb més de trenta anys d’experiència en gestió de l’ordre públic constata que el 20 de setembre de 2017, davant el Departament d’Economia, hi havia una ‘multitud pacífica’ i que l’intent d’assalt que defensa la Guàrdia Civil ‘no se sosté amb proves’. Eldiario.es i el rotatiu britànic The Times han difós avui el contingut d’aquest informe, en què els dos policies analitzen vídeos del 20-S i l’1-O i els contrasten amb els informes policíacs. El document resultant va ser aportat al judici com a prova pericial de la defensa de Jordi Cuixart, però la sala del Tribunal Suprem que jutja els presos polítics, amb Manuel Marchena al capdavant, el va refusar.

Sir Hugh Orde, ex-comandament de Scotland Yard, i Duncan McCausland, adjunt del cap de policia del Nord d’Irlanda, contradiuen les afirmacions fetes pels informes de la Guàrdia Civil i critiquen el dispositiu organitzat aquell dia pel cos espanyol. Dels manifestants, en parlen així: ‘No hem observat cap prova que entre la multitud hi hagués persones amb màscares intentant ocultar la seva identitat, com acostuma a passar en situacions violentes.’

Descarten qualsevol mena d’organització violenta, tot i que ‘un nombre reduït de persones es va trobar involucrat a títol personal’ en els danys als vehicles de la Guàrdia Civil aparcats davant el departament i que es van enfrontar als Mossos una vegada dissolta la concentració. Tanmateix, refusen de responsabilitzar-ne Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Sobre els dos dirigents de l’ANC i Òmnium, sí que els atorguen un ‘grau d’autoritat entre la multitud’, però recalquen les seves crides pacífiques: ‘Hi ha una qüestió que es repeteix en els discursos: s’insisteix que la concentració és pacífica i que els actes violents s’han d’aïllar’, diuen a l’informe.

En tot el dia, continua, les càmeres de seguretat del departament no van captar ‘cap prova de desordre ni resistència a cap agent de la Guàrdia Civil o dels Mossos d’Esquadra’. Afegeixen que la quantitat d’agents no hauria pas pogut impedir un assalt a l’edifici. També consideren ‘difícil d’entendre’ i ‘molt arriscat’ que la Guàrdia Civil no avisés els Mossos d’Esquadra dels escorcolls del 20-S.

La pericial també destaca que l’ambient dins la conselleria va ser ‘de calma durant tot el dia’, i que l’escorcoll es va fer ‘sense impediment de la creixent multitud de fora’. Segons l’informe, les càmeres mostren com la gent entra de l’edifici i en surt sense entrebancs i la gent concentrada ‘no fa cap esforç per entrar al vestíbul ni interferir amb els agents’, cosa que contradiu l’informe de la Guàrdia Civil, que parla de manifestants intentant forçar la porta del departament.

Sobre els vehicles de la Guàrdia Civil, no entenen ‘quin requisit de l’operació es cobria deixant els vehicles sense supervisió’, i consideren que els haurien pogut aparcar sense deixar-los exposats a la multitud.

Pel que fa al Primer d’Octubre, els pèrits analitzen més de dos-cents vídeos de l’actuació policíaca en mig centenar de col·legis, aportats tant per les acusacions com per les defenses. En general, diuen que l’actitud dels votants fou de ‘resistència passiva’ i ‘sense violència’. Sí que constaten que a la sortida de la Guàrdia Civil de Sant Carles de la Ràpita, els concentrats van llançar pedres i van atacar els vehicles de la policia.

Sobre l’actuació de la policia espanyola i la Guàrdia Civil, creuen que van combinar actuacions ‘efectives’ amb ‘l’ús indiscriminat, violent i desproporcionat’ de la força, i afegeixen que això és degut a ‘l’absència d’instruccions clares’ per part dels comandaments.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any