Sánchez diu que si l’independentisme superés el 50% del vot ‘no canviaria res’

  • Anuncia un decret llei contra la 'república digital' catalana

VilaWeb
Redacció
31.10.2019 - 10:28
Actualització: 31.10.2019 - 10:31

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, diu que la seva postura contrària a l’autodeterminació no canviarà encara que l’independentisme aconsegueixi més del 50% dels vots en unes eleccions. En una entrevista a Onda Cero, Sánchez ha citat com a exemple el Quebec i ha dit que la llei de claredat —aprovada el 2000 després com a resposta moviment independentista— estableix ‘unes majories absolutismes per a poder accedir a processos d’independència’. La llei de claredat, aprovada per les dues cambres del Canadà, estableix que l’independentisme havia de tenir una clara majoria en un referèndum. Els encarregats de definir aquella majoria havia de ser la Cambra del Canadà, no el Parlament del Quebec.

Sánchez, a més, ha tret legitimitat als referèndums dient que ‘aquest tipus de referèndums, identitaris, com el que planteja l’independentisme a Catalunya redueixen la democràcia a una qüestió binària: sí o no’. A més, ha mirat de desacreditar el Brexit dient que el referèndum no era vinculant i que es va resoldre amb un 51%. ‘No em sembla que sigui del tot democràtic’, ha dit.

Davant la pregunta directa de si la independència tampoc no seria viable si els seus partidaris arribessin al 60% en unes eleccions, Sánchez ha defugit la qüestió. ‘El que cal fer és tractar que el nombre d’independentistes a Catalunya es redueixi’, ha dit. La seva fórmula per aconseguir-ho és no centrar el debat en la independència, sinó en la convivència interna de Catalunya.

Decret contra l’IdentiCAT

Durant l’entrevista, ha anunciat que el seu consell de ministres aprovarà avui un decret per lluitar contra la ‘república digital’ catalana, en referència a l’IdentiCAT que impulsa el conseller Puigneró, perquè ‘no hi ha independència offline ni online’. Segons Sánchez, el decret ‘garanteix que el desenvolupament digital estigui garantit per l’estat’ i obligarà totes les administracions de l’estat a utilitzar servidors ubicats a Europa, i no a ‘paradisos digitals’.

Es tracta, segons Sánchez, d’evitar un ‘ús espuri’ de les dades ‘com tenim una intuïció que està fent la Generalitat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any