Junts podem anar molt més lluny

Fa vint-i-cinc anys que VilaWeb va començar a caminar. Ara, amb tota l'experiència acumulada, sabem que si aconseguim prou suport podem elevar la potència a 25 i fer el millor diari del món. Digital, català i en català. Ens ajudeu a fer-ho possible?

Doneu suport a VilaWeb

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha certificat que la situació epidemiològica del coronavirus a Catalunya s’havia estabilitzat, després d’un juliol en què la corba de contagis es va disparar, fet que va portar els responsables sanitaris i polítics a advertir de dies ‘crítics’ per al control de la pandèmia.

Argimon, qui ha recordat que el perill de rebrot encara era alt, considera que el primer objectiu s’ha assolit i que el de les pròximes setmanes és reduir les taxes d’infecció i fer que la corba sigui descendent. Per això, ha demanat l”esforç de tothom’ i ‘autoresponsabilitat’ per a aconseguir-ho, i a les administracions, trobar ‘fórmules de suport social’ que facilitin els aïllaments i les quarantenes.

208 casos als cribratges

Els primers cribratges de coronavirus, que van començar la setmana passada en uns quants municipis, han permès de detectar 208 casos nous de covid-19, la majoria persones que no tenien símptomes de la malaltia (asimptomàtics o presimptomàtics). Argimon ha fet un balanç ‘favorable’ dels cribratges i ha anunciat que en farien més. Ha posat èmfasi en els casos sense símptomes que han aflorat, uns 160 –amb prop d’un miler de contactes. ‘Són persones que no sabien que tenien la malaltia i que la podien transmetre.’ I ha continuat: ‘Si després es fan els aïllaments i les quarantenes, anem trencant les cadenes de transmissió del virus. Som proactius.’

A Granollers, on es va fer un cribratge mixt amb un brot –de manera que alguns testats tenien símptomes–, es van fer un total de 1.053 proves PCR i 108 van donar positiu (10,2%). 72 persones no tenien símptomes de la malaltia.

A Sabadell, s’han fet 3.099 proves i 57 han donat positiu (1,8%). A Terrassa, se n’han fet 1.173, amb 11 positius (0,93%). A Ripollet, 1.359, amb 11 positius (0,81%) i en el porta a porta als edificis, 329, amb 15 casos (4,3%). En total, en aquests cribratges al Vallès Occidental, s’han fet 5.960 proves, amb 94 positius (1,58%). En els cribratges al Vallès Occidental, les persones que van donar positiu no tenien símptomes –tant poden ser asimptomàtics com presimptomàtics– perquè es va demanar així de manera específica. Les persones amb símptomes han de trucar al 061 o al centre d’atenció primària (circuit habitual).

En aquests resultats, és clar que el porta a porta és més afinat que la instal·lació de carpes, però els brots no sempre se circumscriuen en uns barris concrets, com a Ripollet. A Sabadell i Terrassa, l’augment de contagis detectat era més difós. A Torregrossa, es van fer 153 proves, amb una positivitat del 3,5% (5 casos). A Santa Coloma de Gramenet i Vilafranca del Penedès, on els cribratges van començar ahir, de moment s’han fet 415 proves i 694, respectivament.

Canvi d’estratègia

En la compareixença de premsa d’avui, Argimon ha confirmat que continuarien fent cribratges d’aquest tipus en zones on es detectessin increment de casos i ha destacat el ‘canvi d’estratègia’ de Salut Públic, que ara se centra en ser més ‘proactius’ a l’hora de trobar el virus. Fins ara, s’establien mesures i restriccions quan en un territori es detectava un rebrot i les cadenes de transmissió ja estaven més avançades. Aquesta estratègia implica igualment demanar responsabilitats als ciutadans, atès que s’han d’aïllar a casa si són positius i encara que no tinguin símptomes i també els seus contactes.

Argimon ha confirmat que ara com ara no es preveu cap resolució amb mesures restrictives al Vallès Occidental ni al Vallès Oriental. Sigui com sigui, i com a premissa general, els cribratges no exclouen eventuals restriccions si el rebrot no es pot controlar.

Els pròxims dies començaran dos cribratges més, pel cap baix, però Salut Pública n’ultima el pla operatiu i ha preferit no concretar on es farien. Argimon ha explicat que en una reunió amb batlles, molts s’han mostrat interessats en aquestes proves en massa.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.