Catalunya desprograma operacions no urgents, redueix trucades a contactes i elimina les proves dels CAP

  • Cabezas alerta que la situació epidemiològica comença a preocupar especialment

VilaWeb
ACN
13.12.2021 - 19:51
Actualització: 14.12.2021 - 11:26

Responsables del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya han explicat que la situació epidemiològica ja ha obligat a desprogramar operacions no urgents. A més, s’ha començat a aplicar la primera fase per a afrontar l’augment de la pressió assistencial, especialment a l’atenció primària. Inclou mesures com ara la reducció de trucades als contactes estrets, el trasllat de les proves de l’interior dels CAP a l’exterior o amb circuits diferenciats, més proves d’antígens en detriment de PCR als contactes i el canvi de proves a les residències. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha alertat que la situació epidemiològica entra en una àrea molt preocupant i ha fet una crida a la prudència social.

Cabezas ha constatat que l’empitjorament de la pandèmia es manté, amb més casos i més ingressos. Ha dit que no s’havia arribat als nivells del juliol però que la tendència és preocupant. Ha insistit que si no la situació no és la d’onades anteriors és gràcies a la vaccinació, perquè ara, de cada 100 infeccions, hi ha quatre hospitalitzacions i menys d’un ingrés a l’UCI.

Malgrat aquesta millora, la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha informat que alguns centres hospitalaris ja han hagut de començar a desprogramar operacions no urgents, perquè si no no hi hauria disponibilitat de llits de crítics.

Carmen Cabezas ha justificat la necessitat de fer passos per a preservar l’atenció sanitària, especialment ara que hi ha unes altres afeccions respiratòries. I ha concretat amb dades per què calia aplicar aquesta primera fase: cada dia hi ha més de 2.500 casos, amb uns 6.000 contactes, unes 5.000 trucades al 061, unes 15.000 visites als equips d’atenció primària i uns 25 ingressos a les UCI, per exemple.

Entre les noves mesures, s’eliminarà la trucada del setè dia que es fa als contactes de positius que han de fer quarantena, però es mantindran la primera i l’última. A més, s’utilitzarà una versió simplificada i més curta de trucada, que servirà per a reduir el temps i poder trucar a tots els contactes. D’una altra banda, s’eliminaran les proves de detecció dels CAP sempre que sigui possible i es passaran als espais annexos habilitats en alguns centres o bé en zones diferenciades. L’objectiu és separar al màxim el circuit covid del de la resta d’afeccions i evitar el possible contacte i encreuament. A més, es faran més proves d’antígens i menys PCR, tenint en compte la situació de transmissió actual.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any