Rull reclama que l’Advocacia de l’Estat es retiri de la causa al Tribunal de Comptes

  • El conseller es mostra "escèptic" amb la taula de diàleg i assegura que no té gens d'interès de formar-ne part

VilaWeb
ACN
26.06.2021 - 14:24

El conseller Josep Rull ha reclamat que l’Advocacia de l’Estat espanyol s’aparti de la causa al Tribunal de Comptes contra una quarantena d’ex-alts càrrecs del govern per les despeses en política exterior i del Diplocat del 2011 al 2017. En una entrevista a RAC1, Rull ha replicat al ministre José Luis Ábalos que, si considera que l’actuació del Tribunal de Comptes és una “pedra a la sabata” per al diàleg, una manera de “desempedrar” és la retirada de l’Advocacia de l’Estat d’aquest procés. El conseller també s’ha mostrat “molt escèptic” amb la taula del diàleg. Considera que l’independentisme “sempre hi ha de ser” allà on se’l convidi per dialogar, però s’ha preguntat si “ha de ser un monòleg” si no es pot parlar d’amnistia i autodeterminació.

Rull considera que el Tribunal de Comptes ha fet una instrucció “potinera, de naturalesa inquisitorial i venjativa”. “Estem parlant d’un òrgan que no té cap control democràtic”, ha dit, i que “es persegueix el que altres administracions fan sense cap mena de problema”. Rull veu en aquest procés “la màxima expressió de l’arbitrarietat i la ignomínia”, i ha posat d’exemple que a Jordi Turull li demanen responsabilitats des del 2011, “quan va ser conseller entorn de quatre mesos”.

El conseller ha dit que no té “gens d’interès” de formar part de la taula de diàleg. Creu que l’independentisme ha de seure allà on el convidin per “parlar i dialogar”, però ha expressat el seu “escepticisme” sobre els resultats que es puguin aconseguir. “Ja ens han dit que ni autodeterminació ni amnistia, per què quina és la base que es vol explorar?”, s’ha preguntat. Rull ha defensat que “la política amb majúscules” ha de permetre que “qualsevol plantejament legítim ha de trobar el seu itinerari”.

Després dels indults atorgats aquesta setmana, Rull considera que el govern espanyol ha fet aquest pas per “protegir el seu poder judicial i el Tribunal Suprem d’una rebregada que es preveu clamorosa”, en referència a l’informe del Consell d’Europa i a la decisió que pugui prendre el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) amb els recursos presentats pels presos ara indultats. “El govern espanyol s’anticipa al que acabarà passant en l’àmbit de la justícia europea”, ha reblat.

Rull ha assegurat que seguirà treballant pels seus objectius polítics “pacíficament i democràtica” i ha dit que es rebel·la davant del “marc mental de la por” que considera que els volen establir amb la condició de no poder cometre cap delicte greu durant sis anys. “Continuaré pensant, dient, fent, defensant els meus ideals, continuaré fent política”, ha dit.

Amb una inhabilitació per ocupar càrrec públic fins al 2028, Rull es dedicarà ara a la seva activitat professional, com a advocat. Ha assegurat que és la seva prioritat, però ha remarcat que la possibilitat de seguir fent política dependrà d’ell, “no d’aquesta imposició en forma de sentència o d’indult condicionat”. Preguntat sobre si es tornaria a presentar a unes eleccions si el TEDH acaba anul·lant la condemna, s’ha limitat a dir que “tot està obert” i que ara es dedicarà a la seva feina com a advocat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any