Rubén Guijarro: “Jo sóc prudent i, a Albiol, li agrada atiar el foc”

  • Entrevista a Rubén Guijarro (PSC), futur batlle de Badalona si es consuma la moció de censura a Xavier Garcia Albiol

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart

03.11.2021 - 21:50
Actualització: 04.11.2021 - 10:28

Pocs municipis catalans tenen una activitat política i una atenció mediàtica tan intensa com Badalona. El 2011, tothom va mirar cap a aquesta ciutat quan Xavier Garcia Albiol, del PP, va arribar a la batllia amb el lema xenòfob “Netejant Badalona”, i d’aleshores ençà la política badalonina gira entorn seu. Totes les aliances s’entenen com a cordons sanitaris a ell. Quan governa, perquè governa; i quan resta a l’oposició, apareix el fantasma d’un retorn encara amb més regidors i –qui sap– una possible majoria absoluta. El 2015, una debutant Dolors Sabater va apartar-lo del càrrec gràcies a una aliança de tots-contra-Albiol que es va trencar per les lluites fratricides dels partits. El 2019, un altre acord in extremis va investir el socialista Àlex Pastor, però va dimitir mesos després quan va ser enxampat conduint embriac durant el confinament, una carambola inesperada que va fer tornar Garcia Albiol a la batllia. S’hi estarà fins dilluns vinent, dia en què hi ha convocada una moció de censura per la descoberta d’una empresa a Belize, un petit estat de l’Amèrica Central considerat un paradís fiscal, de la qual és apoderat.

El succeirà Rubén Guijarro (PSC), que repeteix una vegada i una altra que vol tornar la dignitat a Badalona i allunyar-la del focus mediàtic en què ha viscut aquests darrers anys. Ja va ocupar provisionalment el càrrec quan Pastor es va apartar de la batllia per motius de salut el gener del 2019, coincidint amb l’impacte del temporal Glòria que va destrossar l’icònic pont del Petroli, però ara ho farà amb tots els ets i uts fins al 2023, quan hi haurà eleccions municipals.

De vós es diu que us moveu bé en la segona línia política, però ara us tocarà de donar la cara com a batlle de Badalona.
—El servei públic té rols diferents que cal assumir i estar-ne orgullós. Agraeixo el suport rebut per a fer aquest pas endavant en un moment greu com aquest, amb la crisi institucional més important de la història de la democràcia a Badalona per la implicació de l’alcalde en els Pandora Papers i les mentides reiterades provant de justificar allò que és injustificable. És un pas per a la dignitat de la ciutat i perquè Badalona redreci el seu rumb, no es tracta d’una qüestió personalista.

La vostra voluntat és mantenir-vos a primera línia i ser candidat a les eleccions del 2023?
—No em marco objectius més enllà. La situació és prou greu per dedicar-s’hi de ple, però l’orgull més gran que tindré és ser alcalde de la meva ciutat.

Quants anys teniu?
—Trenta-nou.

Quants en fa que sou militant socialista?
—Divuit. El 2003 vaig començar a militar tant a les Joventuts Socialistes com al PSC. Sóc regidor d’ençà del 2015.

Com veieu el barri de Llefià, on vau créixer?
—El meu barri ha de ser estimat i notar l’estima dels veïns de tota la ciutat. És un barri obrer, que va créixer molt durant els anys seixanta, i ha anat consolidant-se. Com a tot arreu, tenim alguns dèficits de servei que s’hauran de millorar, però ho farem a poc a poc, igual que a la resta de barris de la ciutat. Badalona té dèficits perquè no té projecte de ciutat. La inestabilitat que hi ha hagut darrerament ha fet que amb prou feines aspirem a asfaltar un carrer, mentre que les ciutats del nostre entorn busquen projectes de valor afegit.

Encara hi viviu?
—Ara mateix, no.

Quina és la vostra professió?
—Sóc llicenciat en ciències polítiques i de l’administració i tinc un màster relacionat amb la gestió pública. Estudio criminologia i sóc professor d’un màster de comunicació política de la Universitat Autònoma de Barcelona. Professionalment, sóc especialista del segment d’empresa d’una entitat bancària, però ara tinc una excedència.

Aquest vessant de criminòleg és un factor important a Badalona, on les polítiques de seguretat han estat al centre del debat públic amb qüestions especialment calentes com la Unitat Omega, els antiavalots de la Guàrdia Urbana creats per Garcia Albiol. Com ho abordeu?
—L’objectiu és que Badalona sigui una ciutat més segura, i ara per ara les dades indiquen que som a la banda més baixa de les ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona. S’ha d’abordar amb una policia del segle XXI, i no la tenim. Hem de comptar amb el criteri dels professionals i aplicar noves tecnologies com càmeres de videovigilància o la geolocalització dels vehicles policíacs, tal com es fa a Santa Coloma, Castelldefels, Cornellà, l’Hospitalet o Esplugues de Llobregat. També hem de despolititzar la seguretat i els cossos de policia, que són professionals, i escoltar i reforçar la tasca que fan.

Parleu de dotar de més recursos la policia, però els problemes de seguretat van molt lligats als problemes socials dels veïns.
—El concepte de seguretat és molt més ampli que no la feina dels uniformats. El nostre govern optarà per la convivència, per la bona interrelació, per la proximitat i per vincular el concepte de seguretat amb el de protecció a les persones de la manera més àmplia, amb els serveis socials, la protecció civil i més.

La Guàrdia Urbana ha de tenir una unitat d’antiavalots, tal com va voler Garcia Albiol?
—És una unitat de reforç i d’intervenció immediata, de la mateixa manera que en tenen moltes ciutats de l’àrea metropolitana. N’hi ha a Santa Coloma, a Barcelona i, també, a Badalona. No hem de posar-hi el focus, polititzar-la ni estigmatitzar-la. En tot cas, hem de demanar-ho als policies, i ells volen una unitat de reforç i d’intervenció immediata. Els hem de protegir. Hem vist el cas a Tiana, on van trucar a la policia per una denúncia falsa i els agents es van trobar un centenar de persones que els van rebre llançant-los pedres.

VilaWeb
VilaWeb

Parleu de la pitjor crisi institucional de Badalona i de qüestions de fons, però tan sols tindreu un any i mig de mandat abans de les eleccions. Com l’encareu?
—Serà un any i mig de recuperar la dignitat i l’orgull de la ciutat. Això no va ni de tacticisme electoral ni de personalismes. La crisi institucional de Badalona per l’acció del seu alcalde actual, vinculat als Pandora Papers, és greu. Primerament, no ho va voler reconèixer. Després, va mentir dient que ningú més del PP no s’hi vinculava, i hi havia el seu número dos. Finalment, va dir que era una empresa inactiva, quan s’ha demostrat que hi havia compravenda d’accions d’una mercantil del sector naval. La ciutat ha de deixar de passar vergonya i ser al focus mediàtic per qüestions alienes al dia a dia dels veïns. Seran divuit mesos de normalitat institucional perquè es pugui treballar la Badalona del talent i de la cultura, que investiga, que crea, que fa esport. La Badalona que ha d’empènyer el soterrament de la C-31, que ha de creure i potenciar que les empreses es puguin instal·lar amb normalitat a la ciutat i no triguem dos anys a donar-los una llicència d’activitats. Les coses normals de la gestió municipal, que és allò que els veïns ens demanen.

Si la ciutat anava tan malament, com és que no heu fet abans la moció de censura? Vau arribar a aprovar el pressupost d’inversions.
—Sempre hem buscat l’estabilitat de la ciutat. Badalona és per sobre de tot i necessitava un pressupost d’inversions. No és que l’hàgim aprovat i prou, és que el vam proposar. En un moment greu per la crisi derivada de la pandèmia, vam assumir que calia tenir altura de mires i deixar de banda el partidisme. Ara, amb una crisi institucional molt greu, el senyor Albiol hauria d’haver dimitit, i li ho vam demanar per activa i per passiva. No és res personal, és que els servidors públics hem de ser exemplars. No té sentit que d’una banda demanis als ciutadans que paguin l’IBI i de l’altra siguis apoderat d’empreses radicades en un paradís fiscal.

Més enllà de l’empresa a Belize, Garcia Albiol ja era un polític polèmic, amb retòrica xenòfoba i política autoritària, i el PSC no ha tingut miraments per a anar de bracet amb ell. El 2018, vau fer una moció de censura a Dolors Sabater, quan tan sols teníeu tres regidors, gràcies als deu del PP. El 2019, vau ser a punt de permetre per omissió que Garcia Albiol tornés a la batllia imposant als altres grups el vostre candidat, que havia estat tercer a les eleccions. I quan finalment va tornar a ser batlle pel desacord entre els grups quan va dimitir Àlex Pastor, no heu fet la moció de censura fins que no ha aparegut als Pandora Papers.
—El PSC sempre ha buscat la cosa millor per als veïns de Badalona, i és l’estabilitat. Continuem amb aquest compromís.

Les polítiques que fa el govern local no són més importants per al dia a dia dels veïns de Badalona que no pas si el batlle té una empresa en un paradís fiscal o no?
—Durant tot el mandat hem estat oberts a pactes perquè la ciutat millori i els veïns, sobretot arran de la crisi de la covid, estiguin millor. Pressupost d’inversions, el pla de recuperació econòmica i social, mesures per als sectors que ho han passat pitjor i un ampli ventall de propostes. Tant de bo ens haguessin fet cas amb més coses que proposàvem pel bé dels ciutadans.

Què n’opineu, de Xavier Garcia Albiol?
—No és res personal, però considero que els ciutadans que ens dediquem al servei públic hem de ser exemplars i ell no ho ha estat. Badalona ha de ser per sobre i ell ha pensat més en qüestions personals que en el conjunt de la ciutadania. A tothom que es dedica al servei públic i la política de proximitat li lloo que sempre miri de fer la cosa millor per als seus veïns. Al senyor Albiol li reconec això. Ara, la millor per als veïns és avantposar els seus interessos als teus, i si estàs implicat en una trama com la que mostren els Pandora Papers i, a més, menteixes, has de dimitir.

Què ha canviat en la relació entre les forces del ple perquè ara hàgiu pactat una moció de censura, però no poguéssiu pactar el relleu d’Àlex Pastor?
—Ha canviat que s’hagi aixecat un escàndol que ha arribat a la premsa catalana i espanyola per la vinculació d’Albiol amb una empresa en un paradís fiscal. S’ha de tenir altura de mires i valorar la situació tal com és. Calia buscar un canvi per responsabilitat i estic molt agraït a la resta de regidors, que han avantposat la ciutat als interessos partidistes.

 

Com s’afronta un govern de partits diferents, que aquests darrers anys han destacat per unes relacions personals regides per la desconfiança i la tibantor?
—Ens uneix Badalona. Els integrants del futur govern estem compromesos amb la ciutat i el bon govern. I no solament els partits que governaran, també Guanyem Badalona, que serà clau en la governabilitat i s’ha compromès a fer que Badalona deixi enrere aquesta mala imatge.

Com és que deixeu fora del govern Guanyem Badalona i renuncieu així a la majoria absoluta?
—A vegades les reunions van com van. En el seu moment, van decidir que no volien formar part del govern, però que en garantien l’estabilitat i que la ciutat tingués un nou pressupost. Els ho agraeixo molt i tindran un paper molt important.

Ells no semblen gaire satisfets amb com ha anat tot plegat. Diuen que en privat els vau oferir una vice-batllia i que després us en vau desdir.
—Sóc prudent i no parlo de la relació entre regidors. Òbviament tenen un paper fonamental en la governabilitat de la ciutat i el meu paper com a futur alcalde, si al final és així, és que se sentin còmodes i implicats en un projecte a què tan sols interessa Badalona.

A més dels comuns, que ja van entrar al govern d’Àlex Pastor, ara governareu amb ERC i Junts. Quina és la vostra opinió personal sobre l’autodeterminació de Catalunya?
—Si es consuma la moció de censura, Badalona tindrà un govern de dotze regidors compromesos absolutament i exclusivament amb la ciutat. Un dels punts de l’acord és mantenir la neutralitat institucional en els afers supramunicipals. La meva opinió és força coneguda, consisteix en una Espanya federal en què Catalunya pugui tenir més competències i més bon autogovern. Però no m’hi dedicaré, l’acord marca que m’he de mantenir neutral.

Un dels grans fantasmes que cometeu els polítics de Badalona és la possibilitat que Garcia Albiol aconsegueixi la majoria absoluta en les pròximes eleccions. Què oferireu als veïns per guanyar-vos la seva confiança i aconseguir que el vostre mandat s’allargui més enllà d’aquest any i mig?
—Tots som gent diferent i tots hi posem el nostre accent. Jo sóc una persona prudent i l’actual alcalde és com és. A ell li agrada atiar el foc amb moltes coses, a mi m’agrada posar calma. A ell li agraden els espectacles i el xou, i a mi em preocupa la gestió i el benestar dels veïns. A partir d’aquí, els badalonins podran triar lliurement aquell que volen que els representi. Però no em preocupa això, sinó agafar les regnes d’una institució amb una imatge molt malmesa, netejar Badalona de corrupció i paradisos fiscals i treballar per a una ciutat que miri cap al futur.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor