Troben les restes humanes d’una desena de nobles catalans dels segles XIII i XIV al monestir de Santes Creus

  • L’excepcionalitat de la troballa permetrà de saber-ne els perfils biològics i les condicions de vida

VilaWeb
ACN
26.02.2024 - 15:04
Actualització: 26.02.2024 - 17:32

Troben les restes humanes d’una desena de nobles catalans dels segles XIII i XIV al Reial Monestir de Santes Creus, a Aiguamúrcia (Alt Camp). La descoberta s’ha realitzat en el marc de les obres de restauració del claustre gòtic començades l’abril passat i després de desmuntar un total de sis sarcòfags.

Segons l’equip d’arqueòlegs i antropòlegs, es tracta d’una troballa excepcional per la uniformitat cronològica i de classe social, per la diversitat de casuístiques i pel bon estat de conservació de les restes òssies, dels teixits humans i dels tèxtils que s’han localitzat als sepulcres. Els estudis permetran conèixer els perfils biològics d’aquestes persones, les seves patologies i en quines condicions vivien, entre altres.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

El conjunt de sis sarcòfags corresponen, d’acord amb l’heràldica que apareix a la decoració frontal i a les cobertes dels sarcòfags, a les famílies Cervelló, Cervera, Queralt, Puigvert, Montcada i altra vegada Cervera, tot ells pertanyents a la noblesa mitjana-alta catalana i actius entre els segles XIII i XIV.

Els diferents enterraments localitzats es van trobar en molt bon estat de conservació. A excepció d’un sepulcre més modern on van sortir les restes remogudes, la resta de sarcòfags no s’havien obert d’ençà de la darrera vegada que s’hi va dipositar un difunt i, per tant, es conservaven intactes, sense profanacions. Això ha permès d’extraure mostres de teixits, tèxtils i restes òssies, l’anàlisi de les quals aportaran informació valuosa sobre els vuit individus enterrats.

Per tant, un conjunt excepcional per la uniformitat cronològica i de classe social dels personatges, per la diversitat de casuístiques funeràries, per la bona conservació tant de les restes òssies com dels teixits humans o dels tèxtils que embolcallaven els cossos i per la conservació d’objectes singulars.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any