Remor de sabres al PSOE contra Sánchez pels indults als presos polítics

  • Diverses figures de relleu dins del PSOE expressen el seu malestar i indignació per un possible indult als presos polítics

VilaWeb
Redacció
27.05.2021 - 11:17
Actualització: 27.05.2021 - 16:07

Les darreres declaracions del president espanyol, Pedro Sánchez, insinuant que indultarà els presos polítics no han agradat gens als sectors més reaccionaris del PSOE. “La constitució contempla el càstig i la concòrdia. Hi ha un temps per al càstig i un temps per a la concòrdia. El govern prendrà la seva decisió en consciència”, va assegurar ahir Sánchez al congrés espanyol.

Aquestes paraules van causar més d’una indigestió entre els socialistes crítics amb Pedro Sánchez. El primer a posicionar-se ha estat l’ex-president espanyol Felipe González, que en una entrevista a El hormiguero, va assegurar ahir que els indults són “una solució inacceptable”, sobretot després de l’informe del Tribunal Suprem espanyol, que s’oposa a la seva concessió.

“En aquestes condicions jo no faria l’indult”, va continuar l’ex-líder del PSOE, que destacava que cap dels presos polítics s’ha penedit dels seus actes durant el setembre i octubre de 2017. Així mateix, va enviar un dard enverinat a la Moncloa, tot criticant la gestió del govern de coalició: “A Espanya es veu una absència de lideratge des del respecte institucional, des de la centralitat de governar per a tots. D’absència de voluntat de transversalitat quan més es necessita.”

De totes maneres, el posicionament sobre els indults també ha rebut retrets públics per part de barons socialistes en actiu. El president de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page, ha assegurat que els indults són “una mesura de gràcia que no fa cap gràcia”. En aquest sentit, ha advertit Sánchez que indultar els presos seria un greu error que condemnarà el futur electoral del PSOE.

“La solució només pot arribar quan els mateixos independentistes renunciïn als seus propòsits”, ha declarat GarcíaPage, tot defensant que els indults no poden ser mai de naturalesa política, ni una cessió, ni una moneda de canvi. Preguntat per l’informe del Suprem, el socialista ha qualificat l’informe de moderat.

D’altra banda, el president d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara, ha utilitzat les xarxes socials per expressar el seu malestar. “Resulta evident que no s’ha d’indultar a qui no vol ser-ho perquè no respecta ni creu en les lleis que ho fan possible”, ha piulat.

D’altres barons crítics, com ara el president de l’Aragó, Javier Lambán, encara no han fet declaracions. Tanmateix, en una atenció a mitjans de comunicació la setmana passada, ja va deixar clar que no era partidari dels indults. “Perquè es concedeixi un indult a algú cal que es penedeixi, i aquests senyors no només no s’han penedit, sinó que han dit que quan puguin ho tornaran a repetir”, va assegurar.

De totes maneres, Sánchez també ha vist com dirigents afins criticaven els possibles indults. Odón Elorza, diputat per Guipúscoa i ex-batlle de Sant Sebastià, ha piulat que les penes que es van imposar als presos polítics són excessives, però ressalta que “no hi ha dubte que tornaran a trencar la llei i atacar l’estat de dret”.

Així mateix, Elorza ha exigit al govern de Sánchez, que si la intenció és concedir els indults per ajudar a “la convivència democràtica a Catalunya”, comparegui al congrés espanyol per explicar la mesura. A més, en aquest supòsit, ha afegit que els presos, si volen col·laborar en aquest procés, han de deixar de menysprear la mesura.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any