Raül Romeva: ‘No estem sols: Junts pel Sí és una onada d’il·lusió col·lectiva’

  • El cap de llista de Junts pel Sí ha tancat el primer acte públic de la candidatura independentista

VilaWeb
Redacció
05.08.2015 - 20:14
Actualització: 06.08.2015 - 00:06

La candidatura independentista Junts pel Sí s’ha presentat en públic aquest vespre al parc de la Ciutadella de Barcelona. Ha estat el primer acte públic de la coalició de partits i entitats per a les eleccions del 27 de setembre, dos dies després de la signatura del president Artur Mas del decret de convocatòria electoral. Lluís Llach, Germà Bel, Josep Maria Forné, Muriel Casals, Eduardo Reyes i Oriol Amat han participat en l’acte amb intervencions breus. Raül Romeva l’ha tancat amb una intervenció més llarga sobre el sentit d’aquesta llista. Vegeu el discurs de Romeva:

Romeva ha dit: ‘Vaig acabar dient que sí i vaig acceptar aquesta responsabilitat perquè vaig trobar la resposta. Aquesta resposta és la que vull compartir avui. La resposta a la idea que simbolitza aquesta candidatura. Junts vol dir que anem agafats de la mà. I ho fem pel Sí, per tothom, sense exclusions’.

I ha continuat: ‘Això que passa és extraordinari, excepcional, no té preu. Aquí hi ha una voluntat d’animar-nos. Aquesta il·lusió col·lectiva és la que fa que siguem aquí, la que ens va fer votar el 9-N. Com el dia que ens vàrem donar la mà per primera vegada’.

Romeva ha explicat per què va dir que sí a la proposta de ser al capdavant de la llista: ‘Si avui sóc aquí és perquè molta gent hi ha deixat la pell i la continua deixant. Això és fonamental. No ens enganyem. Ser aquí requereix un esforç. Aquest esforç és el que fa Oriol Junqueras anant a una llista amb el seu rival polític. O Artur Mas, que accepta d’anar de número quatre tenint-me a mi de número u’.

A més, ha dit que el 9-N havia acabat malament. I ha afegit: ‘Va acabar amb una querella i el 27-S hem d’acabar la feina que no vam poder fer el 9-N’. Romeva ha estat contundent sobre les raons que l’han portat aquí: ‘Necessitem que aquesta onada d’il·lusió s’expandeixi. Volem guanyar i, sobretot, volem guanyar un país per a tothom, sense exclusions, recuperar la dignitat que ens han volgut manllevar, fer política en majúscula, necessitem decidir si Catalunya és un subjecte polític. Ens han apallissat. Ens han apallissat amb lleis injustes, amb querelles indecents per haver posat les urnes, i ens amenacen contínuament’.

També ha exposat: ‘No tenim més alternativa. Ho hem intentat tot. No hem aconseguit ni de bon tros allò que volíem. I a més, tenim una llarga història al darrere. Vam passar la llarga nit del franquisme. Vam passar per una transició que va esdevenir engany. Un tribunal va impedir allò que s’havia votat a les urnes. Fa cinc anys que demanem que ens escoltin i que volem fer el referèndum legal. No estem sols: aquesta llista és una onada d’il·lusió col·lectiva’.

Romeva ha tancat la intervenció demanant suport i fermesa: ‘Hem de recollir aquell sentiment del 9-N. Si ho fem, tindrem un resultat excepcional. Europa i el món ens miren mentre el govern d’Espanya ens amenaça. Ho farem amb la força de les urnes. La millor cosa que tenim és la nostra fermesa democràtica. El govern espanyol no podrà tombar un resultat clar a favor de la independència. No podran impedir res fet amb la força de les urnes. Per això han intentat que no votéssim. Guanyarem aquest estat que és possible. Junts, sí, guanyarem!’

Podeu veure l’acte a continuació:

Abans de Romeva, ha parlat Muriel Casals, número tres per a Barcelona de Junts pel Sí: ‘Guanyar, volem. Som molt a prop de fer realitat el somni. Però ens manca feina per a fer i tothom hi és convidat. Treballar per al futur dóna molta felicitat al present. El futur és nostre i el present, també’. Tot seguit, ha parlat Eduardo Reyes, número sis per a Barcelona: ‘Jo diria que el compromís el vaig començar a agafar l’Onze de Setembre del 1997, quan vaig veure que Catalunya era especial. Jo sóc aquí per a sacrificar-me per tots vosaltres. Crec que no hem de fallar, perquè com van fer els nostres pares, volem un futur millor per als nostres fills’.

L’economista Oriol Amat, número set per a Barcelona, també ha intervingut: ‘Inicialment, quan vaig rebre la proposta d’anar a la llista, em va fer molt de respecte. Al principi pensava que diria que no. El meu pare, que no m’ha demanat mai res, va voler que fes el pas. «Amb la mà al cor et demano que et presentis a la llista», em va dir’. El cap de llista per a Tarragona, l’economista Germà Bel, també ha explicat per què va decidir de fer el pas: ‘Volia ajudar a fer un país que quasi tots volem i molts pensem que aquesta és la via millor per a fer-lo’.

La filòloga Montserrat Palau, que acompanya Bel a la llista de Tarragona, ha dit: ‘En això de la independència fa anys que hi sóc. Com deia Maria-Mercè Marçal, sóc dona, de classe baixa i de nació oprimida. Sóc tres voltes rebel. Perquè la justícia social sigui a la vida de les persones i perquè el nostre país guanyi i assoleixi el progrés. Ara és el moment. Hem de guanyar i ho tenim a tocar’.

El candidat per a Lleida, Josep Maria Forné, ha dit que la seva il·lusió era ‘deixar als joves un país nou per contribuir a fer un món millor. Per tots ells, el meu compromís’. La número dos per a Lleida, Carmina Castellví ha dit: ‘Tenim un país petit i molt divers. Aquest territori necessita que el respectin i, per tant, volem decidir com ha de ser, com s’ha de millorar. Tenim un desafiament tan gran, que ho hem de fer tots junts. Per això m’he presentat’.

Lluís Llach, cap de llista per a Girona, ha explicat: ‘Els catalans hem decidit deixar de ser aspirants a ciutadans. Ara volem ser ciutadans de ple dret. Ens hem ajuntat gent molt diversa per sumar, sumar i sumar. Ens comprometem a guanyar i a fer-ho. Molta sort’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor