Rajoy fracassa i la UE no fa cap referència a Catalunya en la Declaració de Roma

  • El president espanyol prova d'instrumentalitzar les referències del text al compliment de la llei com un obstacle a les aspiracions catalanes

VilaWeb
Redacció
25.03.2017 - 13:58
Actualització: 26.03.2017 - 11:53

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fracassat en l’intent d’instrumentalitzar la Declaració de Roma contra el procés d’independència de Catalunya. La setmana passada, el govern espanyol va confirmar que negociava que el text pogués incloure una referència a Catalunya i el respecte a les lleis, però finalment no se n’ha sortit.

Rajoy mateix ha admès que el text no parlava ‘de la situació concreta de ningú’.  No obstant això, ha recordat que l’obligació de complir la llei i els valors fonamentals de l’estat de dret era una ‘obvietat’, i ha afegit que l’alternativa a la llei era el no-res, ‘per no dir la selva’.  Així doncs, el document es refereix a la necessitat de fer una Unió Europea més forta i resilient amb més unitat i solidaritat entre els estats membres i el respecte a les normes comunes.

Ha augurat que el procés d’independència no trobaria oberta la porta a Europa: ‘Que a ningú no se li acudeixi de pensar que ningú donarà suport a algú que pretén transgredir la llei’. Tot i l’evidència del fracàs en les negociacions amb la resta de dirigents europeus, Rajoy s’ha donat per satisfet amb el redactat final del text.

La Declaració de Roma l’han signada avui els vint-i-set dirigents europeus en la commemoració dels seixanta anys de la Unió Europea. Malgrat el Brexit, remarca la unitat indivisible de la UE, i hi destaquen quatre punts principals: la seguretat i protecció contra el terrorisme, la prosperitat econòmica i la sostenibilitat, la dimensió social i l’enfortiment del paper de la UE al taulell internacional. A més, hi ha una referència a l’Europa de dues velocitats: ‘Actuarem junts, a diferents ritmes i intensitat quan sigui necessari, tot movent-nos en la mateixa direcció.’

També posa el focus sobre la lluita contra la desocupació, la discriminació, l’exclusió social i la pobresa, i en la necessitat de preservar el patrimoni cultural i de promoure la diversitat. Tot això, amb un esperit de confiança i una cooperació lleial entre els estats membres de la Unió.

Podeu llegir el text complet tot seguit:

Declaració dels dirigents dels vint-i-set estats membres i del Consell Europeu, el Parlament Europeu i la Comissió Europea

La Declaració de Roma (25 de març de 2017)
Nosaltres, els dirigents dels vint-i-set estats membres i de les institucions de la UE, ens sentim orgullosos dels èxits de la Unió Europea: la construcció de la unitat europea és una obstinació valenta i d’àmplia perspectiva. Fa seixanta anys, recuperant-nos de la tragèdia de dues guerres mundials, vam decidir d’unir-nos i reconstruir el nostre continent de les seves cendres. Hem construït una UE única amb institucions comunes i valors ferms, una comunitat de pau, llibertat, democràcia, drets humans i estat de dret, un important poder econòmic amb nivells de protecció social i benestar sense precedents.

La unitat europea, que va començar com el somni d’uns pocs, es va convertir en l’esperança de molts. En aquell moment Europa va tornar a ser una. Avui estem units i som més forts: centenars de milions de persones a tot Europa es beneficien de viure en una UE ampliada que ha superat les velles fractures.

La Unió Europea s’enfronta a reptes sense precedents, tant mundials com interiors: conflictes regionals, terrorisme, pressions migratòries creixents, proteccionisme i desigualtats socials i econòmiques. Junts estem decidits a fer front als reptes d’un món en ràpida mutació i a brindar als nostres ciutadans seguretat O noves oportunitats.

Volem fer a la Unió Europea més forta i resilient, mitjançant una unitat i una solidaritat encara més gran entre nosaltres i el respecte a les normes comunes. La unitat és una necessitat i la nostra lliure elecció. Als nostres països, en solitari, la dinàmica mundial els condemnaria a la marginació; romandre units és la nostra millor possibilitat d’influir en ella i de defensar els nostres interessos i valors comuns. Actuarem junts, a diferents ritmes i amb diferent intensitat quan sigui necessari, mentre avancem en la mateixa direcció, com hem fet en el passat, de conformitat amb els tractats i mantenint la porta oberta als que vulguin unir-se més endavant. La nostra Unió és indivisa i indivisible.

En els deu anys vinents volem una Unió més segura i protegida, pròspera, competitiva, sostenible i socialment responsable, que tingui la voluntat i la capacitat d’exercir un paper fonamental en el món i de modelar la globalització. Volem una Unió en què els ciutadans tinguin noves oportunitats de desenvolupament cultural i social i de creixement econòmic. Volem una Unió que segueixi estant oberta als països europeus que respectin els nostres valors i es comprometin a promoure’ls.

En aquests temps canviants, conscients de les preocupacions dels nostres ciutadans, ens comprometem amb el Programa de Roma i prometem treballar per aconseguir el següent:

1. Una Europa segura i protegida: una Unió en la qual tots els ciutadans se sentin segurs i puguin circular lliurement, on les nostres fronteres exteriors estiguin protegides, amb una política migratòria eficaç, responsable i sostenible, que respecti les normes internacionals; una Europa decidida a lluitar contra el terrorisme i la delinqüència organitzada.

2. Una Europa pròspera i sostenible: una Unió que generi creixement i ocupació; una Unió en la qual un mercat únic fort, connectat i en expansió, que assumeixi la transformació tecnològica, i una moneda única, estable i encara més forta obrin vies de creixement, cohesió, competitivitat, innovació i intercanvi, especialment per a les petites i mitjanes empreses; una Unió que promogui un creixement sostingut i sostenible, a través de la inversió, les reformes estructurals i l’esforç per culminar la Unió Econòmica i Monetària; una Unió en la qual les economies convergeixin; una Unió en la qual l’energia sigui segura i assequible i el medi ambient net i segur.

3. Una Europa social: una Unió que, basada en el creixement sostenible, promogui el progrés econòmic i social, així com la cohesió i la convergència, alhora que defensa la integritat del mercat interior; una Unió que tingui en compte la diversitat dels sistemes nacionals i el paper fonamental dels interlocutors socials; una Unió que promogui la igualtat entre dones i homes, així com els drets i la igualtat d’oportunitats per a tots; una Unió que lluiti contra l’atur, la discriminació, l’exclusió social i la pobresa; una Unió en la qual els joves rebin la millor educació i formació i puguin estudiar i trobar treball a tot el continent; una Unió que conservi el nostre patrimoni cultural i promogui la diversitat cultural.

4. Una Europa més forta en l’escena mundial: una Unió que segueixi desenvolupant les associacions existents, creant-ne de noves i promovent l’estabilitat i la prosperitat en el seu veïnatge immediat a l’est i al sud, i també al Pròxim Orient, a Àfrica i al món; una Unió disposada a assumir més responsabilitats i a ajudar a la creació d’una indústria de defensa més competitiva i integrada; una Unió compromesa amb el reforç de la seva seguretat i defensa comunes, també en cooperació i complementarietat amb l’Organització del Tractat de l’Atlàntic Nord, tenint en compte les circumstàncies nacionals i els compromisos jurídics; una Unió activa en les Nacions Unides i que defensi un sistema multilateral basat en normes, orgullosa dels seus valors i protectora de la seva gent, que promogui el comerç lliure i just i una política climàtica mundial positiva.

Per a això perseguirem aquests objectius en la ferma creença que el futur d’Europa està a les nostres mans i que la Unió Europea és el millor instrument per aconseguir les nostres metes. Prometem escoltar i respondre a les preocupacions expressades pels nostres ciutadans i cooperarem amb els nostres parlaments nacionals. Treballarem junts al nivell que suposi un avanç real, tant si és a la Unió Europea com a escala nacional, regional o local, i en un esperit de confiança i cooperació lleial, tant entre els estats membres com entre aquests i les institucions de la UE , d’acord amb el principi de subsidiarietat. Deixarem el marge de maniobra necessari als diferents nivells per reforçar el potencial d’innovació i creixement d’Europa. Volem una Unió gran per a les grans qüestions i petita per a les petites. Promourem un procés decisori democràtic, eficaç i transparent i una millor execució.

Com a dirigents, treballant junts en el Consell Europeu i entre les nostres institucions, vetllarem perquè s’apliqui el programa d’avui perquè arribi a ser la realitat de demà. Per fortuna nostra, estem units. Europa és el nostre futur comú.»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor