Què regalaran i recomanen els polítics per Sant Jordi?

  • Espinàs, Pla, Estellés, Frank i Cadenes, entre més autors, apareixen a la llista de preferits pels dirigents valencians i els candidats a les eleccions a Catalunya per a la diada de Sant Jordi d'enguany

VilaWeb
Esperança Camps Barber Odei A.-Etxearte
21.04.2024 - 21:40
Actualització: 22.04.2024 - 20:28

La diada de Sant Jordi arriba enguany just abans de la campanya electoral de les eleccions a Catalunya. VilaWeb ha demanat a polítics valencians i als candidats a les eleccions del 12 de maig quin llibre regalaran per Sant Jordi i quin altre voldrien que els regalessin, amb una breu explicació. Alguns caps de cartell no s’hi han ajustat del tot i han respost amb la recomanació d’un llibre o uns quants. N’hi ha per a triar i remenar.

Jéssica Albiach, candidata dels Comuns-Sumar

Recomano: Guillem, de Núria Cadenes. No és una novetat editorial, però ara que la barbàrie torna amb més força a les institucions i els carrers del País Valencià, hem de tenir més present que mai la memòria de Guillem Agulló i la lluita antifeixista. Cadenes fa un relat documentat a fons, de l’abans, el durant i el després de l’assassinat de Guillem Agulló. I des d’aquest fil conductor, obre focus i ens demostra l’existència i també el funcionament d’una xarxa d’extrema dreta, transversal, que recorre el país de costat a costat, i que opera des de tot arreu, des del món del futbol fins als mitjans de comunicació, i que blinda els feixistes perquè actuïn amb total impunitat. Per això, la lluita antifeixista ha de ser material, però també cultural.

—Pere Aragonès, candidat d’ERC i president de la Generalitat

Regalaré: A la meva dona, Les calces al sol, de Regina Rodríguez Sirvent, perquè sé que li agrada i té ganes de llegir-lo.
Voldria que em regalessin: Ocàs i fascinació, d’Eva Baltasar.

—Joan Baldoví, síndic de Compromís a les Corts

Regalaré: ¿El final de les estaciones?, el darrer llibre del meu company de grup parlamentari Juan Bodera i els científics Antonio Turiel i Fernando Valladares. Cal que es prenga consciència de la relació entre el canvi climàtic i l’augment de l’amenaça dels totalitarismes d’ultradreta.
Voldria que em regalassen: Ni fet ni desfet. Història del nacionalisme polític valencià (1974-1988), de Natxo Escandell, per a aprofundir en la història dels que han dedicat la seua vida a recuperar la dignitat d’aquest país.

—Carlos Carrizosa, candidat i dirigent de Ciutadans

Regalaré: La sangre del padre, finalista del premi Planeta del 2023, d’Alfonso Goizueta. Una interessant i ben escrita novel·la històrica sobre Alexandre Magne.
Voldria que em regalessin: El giro, de Stephen Greenblatt, sobre l’evolució de les idees medievals a l’edat moderna a partir de la troballa d’un poema antic.

—Laia Estrada, candidata i diputada de la CUP

Regalaré: JS-P. Joan Salvat-Papasseit: Poeta amb majúscula, de Joan Salvat-Papasseit. En motiu del centenari de la mort de Salvat-Papasseit, la petita editorial Lo Diable Gros ha editat, mitjançant un Verkami, l’obra completa del gran poeta gitano, independentista i defensor de la classe obrera, que, a més, compta amb un pròleg de luxe de Joan Fuster. És precisament un poema de Salvat-Papasseit (“Columna vertebral: Sageta de foc”) el que dóna nom al Casal Popular de Tarragona, el lloc on vaig començar la meva militància a l’esquerra independentista. El centenari del poeta i aquesta edició són dues bones excuses per a recuperar-lo.
Voldria que em regalessin: Vicent Andrés Estellés: La veu d’un poble, de Pau Alabajos. M’encanta Alabajos com a cantautor. I, ara, debuta com a escriptor per acostar-nos a la vida del poeta de Burjassot, de qui enguany també celebrem el centenari del naixement. Malauradament, les Corts Valencianes i el govern autonòmic espanyolista han decidit condemnar a l’oblit al gran poeta valencià. Per això Alabajos, conjuntament amb diverses entitats, han organitzat la commemoració popular del centenari d’Estellés. Així doncs, tant Alabajos com Estellés assumeixen la veu del poble.

—Alejandro Fernández, candidat i dirigent del PP a Catalunya

Regalaré: El mag, de Colm Tóibín. Un recorregut per la vida de Thomas Mann.
Voldria que em regalessin: Un clàssic que he descobert fa tan sols tres mesos: Hiroshima, de John Hersey, premi Pulitzer, i un dels millors reportatges de la història.

—Salvador Illa, candidat i dirigent del PSC

Recomano tres llibres: Un cor furtiu. Vida de Josep Pla, de Xavier Pla. És una exhaustiva biografia d’un dels noms cabdals de la literatura catalana. Una visió molt integral de la figura de Pla, que en tracta l’esfera personal, però també la seva creativitat i la seva profunda relació amb els esdeveniments històrics i es converteix en un repàs de la història de Catalunya, Espanya i Europa durant el segle XX.
La passadora, de Laia Perarnau. Una mirada diferent dels conflictes bèl·lics i les seves heroïnes anònimes. La novel·la se centra en una dona que ho arriscava tot, sobretot la seva vida, per ajudar les persones que fugien dels nazis a passar la frontera per les muntanyes de l’Alt Urgell. Una novel·la que reivindica el paper de les dones de la resistència durant la Segona Guerra Mundial.
España, el pacto y la fúria, d’Enric Juliana. Una anàlisi clarificant i molt treballada sobre els principals esdeveniments polítics de les dues darreres dècades a Espanya. Juliana, una veu imprescindible per entendre on som i d’on venim des del punt de vista periodístic, repassa els fets amb un estil molt acurat i ens dóna les claus per a comprendre com pot ser l’Espanya que vindrà.

—Vicent Marzà, diputat de Compromís i aspirant a eurodiputat en les primàries de Compromís

Regalaré: País Valencià. Eixida d’emergència, de Ricard Chulià. Ricard és una persona molt intel·ligent i és interessant llegir-lo perquè hi ha moltes qüestions que demostren tots els punts de confluència que tenim.
Voldria que em regalassen: Tiberi Cèsar, de Núria Cadenes, perquè moltíssima gent m’ha dit que el llibre és magnífic.

—Àgueda Micó, portaveu de Compromís al congrés espanyol

Regalaré: A la meua filla, Heartstopper, d’Alice Oseman. És un llibre sobre la relació de dos xics. Hem vist la sèrie a Netflix i és molt bonica perquè tracta el despertar sexual de les persones no heteronormatives i els problemes que comporta.
Voldria que em regalassen: Amor capital, de Karmele Jaio. És un llibre que tracta de desmuntar la nostra educació sentimental i qüestiona la nostra manera d’estimar.

—Diana Morant, secretària general del PSPV-PSOE

Regalaré: Vint-i-cinc poemes, de Vicent Andrés Estellés. Enguany em resulta imprescindible sentir i compartir al nostre gran poeta. Potser els seus versos ens ajudaran a enderrocar els murs de la intolerància.
Voldria que em regalassen: El diari d’Anna Frank. Un llibre que en aquests mesos hauríem de rellegir. Una jove adolescent que, en circumstàncies terribles i extremes, plasma sentiments davant l’horror i el genocidi. Un llibre per a aprendre a humanitzar-nos i per a evitar que tornen els monstres, el terror, la por.

—José Muñoz, síndic del PSPV-PSOE a les Corts

Regalaré: La nou: Els espanyols que van alliberar París, d’Evelyn Mesquida, un llibre sobre els testimoniatges dels espanyols que van entrar en París. Ara més que mai, és important reivindicar la literatura amb temàtica de memòria històrica per no repetir els errors del passat, un passat que volen esborrar i censurar.
Voldria que em regalassen: El refugi de la memòria, de Tony Judt, una de les grans referències de la social-democràcia, és el seu últim llibre i reflexiona sobre el present i els desafiaments futurs als quals s’enfronta el projecte polític.

—Clara Ponsatí, candidata d’Alhora i eurodiputada

Regalaré: L’Odissea d’Homer versionada per Meritxell Blay, un llibre per a introduir els infants a la gran obra d’Homer, que també és un gaudi per als grans. Boötes, de Miquel de Palol. Una novel·la immensa i complexa que demana temps i energia llegir, i que no és fàcil pair, que serà un clàssic de la nostra literatura.
Voldria que em regalessin: Cor pirinenc, de Lluís Calvo. Una novel·la en vers que és el Canigó del segle XXI.

—Carles Puigdemont, candidat de Junts+ Puigdemont per Catalunya i president a l’exili

Recomano Els nostres objectes de cada dia, de Josep Maria Espinàs. Espinàs és un dels immortals de la literatura catalana. De la seva mirada entrenada en la quotidianitat més radical en surt una narrativa que resisteix admirablement bé el pas del temps.

—Jordi Sebastià, ex-eurodiputat i aspirant a les primàries de Compromís

Regalaré: Walter Benjamin, passatges acabats, de Rafa Gomar, una novel·la impecable escrita sobre els darrers dies de Benjamin i l’angoixant atmosfera del feixisme que recorda l’actualitat.
Voldria que em regalassen: Nascuts del fang, de Víctor Labrado, perquè m’encanta el seu gènere de “novel·la de realitats” i el món de l’Albufera m’és molt pròxim i molt desconegut alhora.

—Vicent Soler, ex-conseller d’Hisenda

Regalaré: Baumgartner, de Paul Auster. Vivències i records d’una persona de la meua generació, tot i que d’un entorn diferent.
Voldria que em regalassen: Maniac, de Benjamin Labatut, un escriptor xilè. Sembla que és una novel·la vertiginosa sobre els límits del pensament i els deliris de la raó. És una recomanació d’un bon amic novel·lista de llarga i reeixida carrera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any