Puigdemont preveu de viatjar dilluns a Dinamarca i fa créixer el nerviosisme de l’estat espanyol

  • Participarà en un debat polític a la Universitat de Copenhaguen

VilaWeb
Redacció
19.01.2018 - 13:47
Actualització: 20.01.2018 - 10:02

El president de la Generalitat i candidat de Junts per Catalunya a la reelecció, Carles Puigdemont, participarà dilluns a la tarda en un debat a la Universitat de Copenhaguen. I segons que ha confirmat la portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ho farà presencialment. ‘Efectivament, hi ha un viatge programat de Carles Puigdemont a Dinamarca la setmana vinent, i ell, com la resta de companys que són a Brussel·les, tenen llibertat de moviment a la Unió Europea’, ha dit en una compareixença al parlament.

L’acte de dilluns, que es farà entre les 14.00 i les 16.00, porta per nom ‘Catalunya i Europa, a la cruïlla per la democràcia’. Els professors Marlene Wind i Christian F. Rosbøll acompanyaran Puigdemont en el debat, que serà moderat pel cap del departament de ciència política, Mikkel Vedby Rasmussen.

Aquest viatge de Puigdemont, qui sortiria per primera vegada de Bèlgica des del 30 d’octubre, tindrà lloc en un moment en què el govern espanyol i la premsa que li és afí donen senyals de nerviosisme per la possibilitat que el president torni a Catalunya per a la investidura. Una investidura que, fins ara, s’havia proposat de manera telemàtica, cosa que l’unionisme considera que no és reglamentària, i el govern espanyol ja ha dit que la impugnaria.

Inquietud a la Moncloa
Just ahir, El Confidencial, un diari amb línia directa amb la Moncloa, publicava una informació segons la qual Puigdemont ‘considera diverses alternatives per a travessar la frontera i presentar-se al parlament el dia de la sessió d’investidura sense ser interceptat per les forces de seguretat de l’estat, un nou cop que tornaria la iniciativa a l’independentisme’. Una informació sorgida del govern espanyol: ‘El ministeri de l’Interior i els serveis d’intel·ligència treballen seriosament amb aquesta hipòtesi.’

Dimarts, un periodista ben relacionat amb els cercles de poder de Madrid com José Antonio Zarzalejos escrivia, en aquest article a El Periódico, que ‘la Moncloa tem que Puigdemont retorni abans de la investidura’. ‘El Ministeri de l’Interior ha disposat mecanismes de vigilància i de control de carreteres i aeroports per a detenir el dirigent de Junts per Catalunya i posar-lo a disposició de Pablo Llarena.’

‘Queda per veure què faria el govern espanyol amb el 155 en el cas que Puigdemont fos investit presencialment i com resoldria el cap d’estat [Felipe VI] la seva signatura en el decret de nomenament’, afegia Zarzalejos.

A El Confidecial mateix, avui, l’ex-conseller de Caja Madrid Ignacio Varela escriu: ‘Si Puigdemont apareix al parlament el dia 31, disposat a pronunciar el seu discurs d’investidura, el govern [espanyol] es veuria en la tessitura de fer entrar les forces públiques a l’hemicicle per a interrompre la sessió i endur-se’l detingut, o esperar que el votin i arrestar a la sortida al molt honorable president de la Generalitat acabat d’elegir. Ambdues imatges esfereïdores recorrerien el món.’ Si això passés, Rajoy hauria de dimitir, conclou Varela.

El seu advocat no descarta que no hi vagi
L’advocat de Puigdemont, Jaume-Alonso Cuevillas, ha explicat que no està descartat que finalment el president no viatgi a Dinamarca. Ha afirmat que té elements ‘molt sòlids’ per a pensar que Dinamarca no concediria una extradició, però ha afegit que estan valorant els tempos.

En declaracions a TV3, ha dit que si el govern espanyol activés una nova euro-ordre el termini del tràmit podria coincidir amb el de la investidura, de tal manera que Puigdemont no podria decidir lliurement si vol tornar o no. Cuevillas ha afegit que estudien totes les possibilitats.

‘Llei en mà, gaudeix d’immunitat parlamentària en la seva condició de diputat al Parlament de Catalunya i no hauria de poder ser detingut’, ha dit l’advocat, en referència a un possible retorn a Catalunya. ‘No descartem cap escenari’, ha reblat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any