PSPV, Compromís i Podem aposten per la contractació temporal d’extreballadors per a la “posada en marxa” de RTVV

  • C's ho valorarà però no compartix "les presses" per l'obertura de l'ens i els socialistes inviten al PP a "sumar-se a l'acord"

VilaWeb
Redacció
06.07.2016 - 17:20
Actualització: 07.07.2016 - 01:36

C’s ho valorarà però no compartix “les presses” per l’obertura de l’ens i els socialistes inviten al PP a “sumar-se a l’acord”

VALÈNCIA, 6 (EUROPA PRESS)

Els grups de PSPV, Compromís i Podem en les Corts Valencianes han apostat per la contractació temporal d’extreballadors de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) per a la “posada en marxa” de l’ens públic, així com que els criteris per a la provisió definitiva de places l’establisquen els futurs òrgans directius. Per part seua, Ciutadans (C’s) ha indicat que ho valorarà però creu que esta proposta “es deu a les presses que tenen d’obrir la televisió”.

Així ho han expressat este dimecres als passadissos de les Corts, el portaveu dels socialistes al parlament valencià, Manolo Mata; el de Compromís, Fran Ferri; el diputat de C’s, Toni Subiela, i el portaveu i secretari general de Podem en la Comunitat, Antonio Montiel.

Les formacions tenen com a límit este dimecres per a presentar les seues respectives esmenes al Projecte de Llei sobre la reobertura de RTVV que es debatrà i aprovarà en ple dijous que ve, mentre que la comissió que se celebra sobre esta qüestió tindrà lloc el pròxim 11 de juliol.

En concret, el portaveu del grup Podem ha explicat que estan portant a terme un procés de negociació “molt intens” sobre les esmenes, en què estan tractant “de millorar la llei des del consens” i ha dit que espera que s’assolisquen acords “en els que es puga sumar C’s i fins i tot en alguns punts el PP”.

Montiel ha assenyalat que estan buscant acords per a l’establiment de dos tipus de regulació pel que fa a la contractació del personal de l’ens públic. Segons la seua opinió, un hauria de vore amb la contractació temporal per a la posada en marxa de RTVV ja que considera que tot i que s’elegisca al Consell Rector, “es necessita com a mínim personal de suport qualificat” però ha recalcat que ha d’haver “un mecanisme de contractació temporal a través d’una borsa o semblant”.

D’altra banda, ha indicat que “una altra cosa serà com es regulen les contractacions de caràcter definitiu”.

Per la seua banda, Ferri ha sostingut que van a presentar una sèrie d’esmenes, dirigides a garantir que tot el que s’externalitze en Canal Nou, hagen de contindre clàusules socials i una altra dirigida a “reduir més” els membres del Consell Rector que s’escullen per les Corts, ja que ara són cinc i considera que “han de ser quatre per a anar cap a un model més europeu”.

Sobre els mecanismes de contractació, ha afirmat que “no pot quedar com està perquè seria recurrible per qualsevol persona” i ha instat a “buscar una fórmula adequada a llei”. A més, ha coincidit en la proposta exposada per Montiel de contractar extreballadors de manera interina “fins que es tapen les places que es puguen crear amb unes oposicions”, que “es creu una borsa de treball i que estes persones siguen extreballadors de la televisió perquè coneixen les instal·lacions”.

“Per a la provisió definitiva de places, creiem que tot el món ha de passar proves de capacitat i en la part de mèrits sí es tinga en compte l’experiència en ens de comunicació públics”, ha postil·lat.

“SOLUCIÓ DE CONSENS”

Mata, per part seua, ha sostingut que del que ha estat el Projecte de Llei al que és ara “s’està evolucionant en molts aspectes” i ha destacat que van a “intentar casar el que ha estat un aniquilament d’una entitat pública que va massacrar uns treballadors contra uns drets que puguen tindre en la nova RTVV”. A més, s’ha sumat a la proposta de manera de contractació de Podem i Compromís i ha apostat perquè, després de la contractació temporal d’extreballadors, “els nous òrgans de la televisió articulin un règim de contractacions”.

També ha apuntat que la llei “no ha de fer esment a mecanismes concrets de com entren els treballadors en una empresa pública”. Alhora, ha manifestat el seu desig que “qui va destrossar la televisió valenciana hauria de sumar-se a l’acord i nosaltres no desistim que el PP se sumi”.

“DIFERÈNCIES IMPORTANTS” DE C’S

Per part de C’s, Subiela ha exposat les tres esmenes “més cridaneres” que presenta el seu grup. D’una banda, “un terra i sostre a la despesa pública que es dedicarà a la televisió, perquè ni torne a desaparèixer este dret dels valencians a un servici d’informació de proximitat ni que torne a crear-se un gegant, que va crear un forat econòmic d’enormes dimensions”.

Una altra, referida al procés de selecció dels extreballadors, perquè ha argumentat que “hi ha hagut partits que ja estaven intentant amb la llei decidir quin tipus de processos selectius calia fer, quan això és competència del Consell Rector o d’Administració o del director general de l’ens”.

A més, la tercera de les seues esmenes busca que la llei “no entre en vigor fins que hi haja una sentència ferma sobre el recurs de l’anterior ERO, o bé, el Consell faça una reserva pressupostària per a afrontar la possible despesa que seria la readmissió de la totalitat de l’antiga plantilla” ja que entenen que “ara per ara, esta és una possibilitat real”.

Sobre la contractació temporal d’extreballadors, ha assegurat que hauran de valorar-la però creuen que “es deu a les presses que tenen d’obrir la tele i nosaltres les presses no les compartim perquè no es tracta sol de tindre la plantilla sinó una graella en condicions per a donar un projecte atractiu que tinga èxit”.

Pel que fa a la posició del seu partit sobre la norma, ha assenyalat que han de “negociar estes esmenes” perquè, ha continuat, “han de ser acceptades o que s’acosten a elles perquè puguem donar suport a esta llei”. “La nostra intenció és recolzar-la però encara tenim diferències importants”, ha subratllat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor