PSOE i Podem limiten el ‘conflicte català’ al diàleg i a l’estatut

  • Les dues formacions es comprometen a traspassar les competències pendents reconegudes en l'Estatut de Catalunya

VilaWeb
Redacció
30.12.2019 - 16:14
Actualització: 30.12.2019 - 16:46

El PSOE i Unides Podem presenten avui a la tarda l’acord per a un govern progressista, que encara depèn de l’abstenció d’ERC. Segons que publiquen diversos mitjans espanyols que han tingut accés al document complet, en clau catalana les dues formacions es comprometen a traspassar les competències pendents reconegudes en l’Estatut de Catalunya.

‘Donarem compliment als dictàmens del Tribunal Constitucional i traspassarem a la Generalitat les competències pendents ja reconegudes en l’Estatut de Catalunya en matèries com la gestió de beques universitàries, la formació sanitària especialitzada, el salvament marítim o l’execució de la legislació laboral en l’àmbit de la feina, l’ocupació i la formació professional’, diu el text.

En les més de quaranta pàgines de l’acord, el document inclou un altre punt on els dos partits prometen d’abordar ‘el conflicte polític català, impulsant la via política a través del diàleg, la negociació i l’acord entre les parts que permeti superar la situació actual’.

A nivell estatal, l’acord també promet de derogar la reforma laboral del PP i recuperar els ‘drets laborals arrabassats’ per aquest projecte dels populars en el 2012. També pacten, entre altres mesures, impulsar en el marc del diàleg social la protecció de les persones treballadores i recuperar el paper dels convenis col·lectius, i avancen que derogaran la possibilitat d’acomiadament per absentisme causat per baixes per malaltia. A més, l’acord contempla la regulació del lloguer per frenar els augments abusius’. A banda, també parla de substituir la Llei Mordassa per garantir l’exercici del dret a la llibertat d’expressió i reunió pacífica.

Respecte de la fiscalitat, l’acord preveu un ‘augment de la progressivitat del sistema fiscal’ amb un increment de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF) de dos punts per a les rendes de més de 130.000 euros i de quatre punts per a les de més de 300.000. A més, el nou executiu de coalició fixarà un tipus mínim del 15% en l’Impost de Societats (IS) per a les grans corporacions, que s’ampliarà al 18% per a les entitats financeres i empreses d’hidrocarburs. El text també es compromet a augmentar el salari mínim interprofessional (SMI) fins a assolir progressivament el 60% del salari mitjà a Espanya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any