Així s’alimenta el PSC de les engrunes de Ciutadans amb vista a les eleccions municipals

  • El PSC presenta de candidats a Tarragona i Vila-seca dos ex-dirigents de Ciutadans · A Girona, l'ex-dirigent de Ciutadans farà campanya pel PSC

VilaWeb
Redacció
01.11.2022 - 21:40
Actualització: 02.11.2022 - 09:20

Manquen poc més de sis mesos per a les eleccions municipals i la major part de partits ja ha engegat la maquinària electoral. Tanmateix, Ciutadans té un horitzó molt més a curt termini: sobreviure a les fugues i als escàndols que n’han dinamitat l’estructura. Aquesta situació l’aprofita a la perfecció el PSC de Salvador Illa, que en una estratègia desacomplexadament espanyolista ha obert les seves llistes a alguns dels renegats de Ciutadans a fi de cruspir-se tots els vots que han restat orfes.

El cas més cridaner és el de Tarragona, on el PSC ha guanyat totes les eleccions d’ençà del 2007, tot i que ara hi governa Pau Ricomà (ERC) amb JxCat. Qui fou batlle durant aquest període, Josep Fèlix Ballesteros, és suspès de militància –malgrat que no s’amaga en els actes dels socialistes– i espera judici pel cas Inipro, pel qual la fiscalia li demana gairebé sis anys de presó.

El candidat a la batllia, tal com han validat els militants, serà Rubén Viñuales, que actualment és diputat al Parlament de Catalunya, després d’haver estat reclutat per Salvador Illa, que fins i tot el va incorporar en l’anomenat govern alternatiu de Catalunya com a conseller de Justícia. Però abans havia encapçalat la llista de Ciutadans en les eleccions municipals a Tarragona (2015 i 2019), en les quals va aconseguir quatre regidors.

“Fa uns dies, vam sentir dir a un dels dirigents, el secretari del PSC de Tarragona, que la seva prioritat després del 26 de maig era pactar amb Esquerra Republicana. Jo no vull veure una estelada al balcó de l’ajuntament. Vosaltres la voleu veure? Jo tampoc. Sabeu quin és l’únic vot útil de veritat per a evitar-ho? Sabeu quin és l’únic vot que segur que no us trairà? Es diu Ciutadans”, va dir en la darrera campanya, al costat d’Inés Arrimadas.

El 29 de desembre de 2020, després d’un ple telemàtic a l’ajuntament, Viñuales va anunciar en una carta als afiliats que estripava el carnet de Ciutadans. “No puc continuar defensant un projecte que no em representa. […] Jo no he canviat, és Ciutadans qui ha canviat”, va escriure. Aquella mateixa tarda va fitxar pel PSC.

Pescar en la guerra interna de Girona

Ara fa gairebé un any, una guerra interna va fer esclatar el grup municipal de Ciutadans a Girona. El dirigent de la formació d’aleshores, Daniel Pamplona –que abans havia fet fora a l’altra regidora, Míriam Pujola–, va decidir de convertir-se en regidor no adscrit després de saber que la direcció li havia obert un expedient d’expulsió. “Avui he abandonat i dissolt el grup del qual era portaveu. Ciutadans ja no té representació a Girona”, va piular.

Ara fa unes setmanes, Pamplona va tornar a la palestra explicant que donava suport a la candidatura del PSC en les eleccions vinents, que encapçala Sílvia Paneque. En un comunicat, en el qual diu que no té aspiracions personals, l’ex-dirigent de Ciutadans assenyala que treballa perquè l’ajuntament torni en mans socialistes. “Paneque obrirà una nova etapa política, establirà ponts i diàleg entre tots i tornarà a promocionar una Girona amb visió de futur”, argumentava.

Allò que Pamplona no ha esborrat encara són els piulets en contra del PSC per suposadament fer el joc a l’independentisme, com ara amb les commemoracions de l’assassinat de Lluís Companys. “Quina vergonya per alguns del PSC que s’hagin d’empassar aquesta insensatesa. La situació a Catalunya és genial per anar a venerar al colpista Companys”, va piular.

El ridícul a l’Ajuntament de Barcelona

Barcelona va ser un dels focus mediàtics principals de les eleccions municipals del 2019, en què Ciutadans es va presentar en coalició amb Manuel Valls sota el nom de Barcelona pel Canvi. L’artefacte es va desintegrar pràcticament després de donar les primeres passes, quan l’ex-primer ministre francès va decidir de donar suport a Ada Colau en el ple d’investidura.

Però això no fou tot. Uns mesos més tard, la regidora Marilén Barceló va decidir d’abandonar el grup de Ciutadans i, després d’un intent fallit d’integrar-se al grup de Barcelona pel Canvi, va convertir-se en representant no adscrita. Més tard, ara fa unes setmanes, Celestino Corbacho, que fou batlle socialista de l’Hospitalet de Llobregat i ministre amb Zapatero, va anunciar que es jubilava i deixava la política activa.

Ara, els castells de focs tot just començaven. A mitjan octubre, el regidor Paco Sierra es va autoproclamar president del grup municipal de Ciutadans, tot i l’oposició de la direcció, que havia designat Luz Guilarte com a dirigent de cara als nous comicis. En aquest sentit, la formació li va obrir un expedient d’expulsió i el va acusar d’haver donat un cop d’estat i d’haver-se ofert a unes altres formacions polítiques.

Uns dies més tard, Guilarte va anunciar que renunciava a l’acta i que refusava de ser la candidata de Ciutadans a les eleccions. “Confio que la decisió faciliti que el meu partit pugui acordar i posar al capdavant un nou lideratge aliè a tota aquesta situació”, va declarar. Ara, qui havia d’assumir la seva acta era Fernando Carrera, que ho va rebutjar perquè ara és assessor del dirigent del PSC, Jaume Collboni.

“El PSC és casa meva, el meu partit, és on faig política i on continuaré fent política”, va declarar Carrera en conferència de premsa. “Barcelona necessita estabilitat, serietat i rigor i aquesta és la manera com entenc la política i el motiu pel qual dic que no tot s’hi val. No contribuiré en cap cas a generar més soroll”, va afegir.

Un candidat a la batllia de Ciutadans a Vila-seca

Un cas semblant s’ha viscut a Vila-seca (Tarragonès), on els militants han elegit Joan Anton Ramírez com a candidat, tot i que el 2015 i el 2019 va comandar les files de Ciutadans (va aconseguir tres regidors i cinc, respectivament). “Em presento per guanyar i governar perquè estic convençut que Vila-seca necessita un canvi, un canvi tranquil i sense estridències, però imprescindible per a guanyar en progrés”, va dir després de l’elecció.

El grup municipal de Ciutadans, tot i que encapçalava l’oposició, va fer implosió arran de la crisi estructural del partit i es va reconvertir en Vila-seca Som Tots, que el gener passat, sota les ordres de Ramírez, va acordar una coalició electoral amb el PSC –que tan sols té dos regidors– per a les eleccions del 2023. De totes maneres, a les xarxes socials, Ramírez es continua presentant com a regidor i portaveu municipal de Ciutadans.

De fet, un dels seus darrers piulets, que data de l’estiu del 2019, és una mostra de suport a Lorena Roldán, que aleshores es presentava a les primàries per a ser candidata de Ciutadans a la Generalitat. “Amb Lorena Roldán tornarem a guanyar les eleccions a Catalunya”, va piular Ramírez. Certament, Roldán va guanyar les primàries, però la cúpula d’Arrimadas va decidir d’imposar Carlos Carrizosa com a candidat al 14-F. Actualment, l’ex-dirigent de Ciutadans és diputada del PP.

Pactes de govern amb Ciutadans

El PSC governa amb Ciutadans en uns quants ajuntaments, sobretot a la comarca del Baix Llobregat. En municipis com ara el Cervelló, Sant Andreu de la Barca, Sant Esteve Sesrovires, el Vendrell i a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, els regidors de Ciutadans fan de crossa que facilita que els socialistes controlin la batllia.

La situació és més complicada a Sant Vicenç dels Horts, on l’actual batlle, Miguel Comino, va orquestrar un pacte amb Ciutadans per evitar que el govern continués en mans d’ERC. Ara, l’acord es va fer miques el gener del 2022, quan el batlle del PSC es va negar a fer fora del govern Lidia Vargas, regidora no adscrita després d’haver estripat el carnet de Ciutadans.

A Viladecavalls, en canvi, qui governa és Cesca Berenguer, de Junts, que en compte de pactar amb ERC per assegurar-se la majoria va pactar amb el PSC i Ciutadans (un regidor cadascun). La cúpula de Ciutadans no va validar l’acord, de manera que Carlos Méndez va abandonar el partit i es va integrar al govern com a regidor no adscrit.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any