La proposta de Junts sobre la sequera supera el primer tràmit amb el debat centrat en les multes als municipis

  • El PSC proposa que s'apliquin les multes un mes després de la convocatòria dels ajuts als ajuntaments

VilaWeb
La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, durant el debat al parlament sobre la tramitació per lectura única de la proposició de llei de Junts sobre la sequera (fotografia: ACN).
ACN
02.05.2023 - 17:08
Actualització: 02.05.2023 - 17:09

El ple del parlament ha aprovat de tramitar la proposició de llei de Junts sobre la sequera, que es votarà definitivament dijous. Junts, ERC, PSC, Cs i el PP hi han votat a favor; En Comú Podem i la CUP en contra, i Vox s’hi ha abstingut. El debat ha estat marcat per a quan s’han d’aplicar sancions als ajuntaments que incompleixen amb les restriccions per la sequera. El text de Junts proposa una moratòria fins al primer de juliol, mentre que el PSC ha registrat una esmena perquè es comencin a aplicar les multes un mes després de la convocatòria dels ajuts als ajuntaments. ERC va avançar la setmana passada que volen que les sancions entrin en vigor quan es convoquin les ajudes.

El diputat de Junts Salvador Vergés ha explicat que la proposta fixa una moratòria de les sancions fins a primer de juliol perquè: “Cal acompanyar els municipis amb assessorament i recursos, i donar-los marge de temps”.

Vergés ha fet una crida als partits a “no entrar en politiqueria de pati d’escola” i ha demanat responsabilitat davant la necessitat de solucions ràpides i eficaces. Junts espera que la seva proposició de llei per fer front a la sequera sigui un punt d’inflexió que acabi amb la “paràlisi” en aquest tema. “Pretén de trencar l’esperit sancionador i centrifugador del decret llei impulsat pel govern”, ha afegit.

El debat s’ha encès quan el diputat dels comuns al parlament Lucas Ferro ha criticat que mentre els pagesos no poden regar, Junts exigeixi que batlles “puguin regar parcs i jardins”. Segons que ha dit: “És una falta de respecte al país”. I és que, per a Ferro, l’únic motiu de Junts per impulsar el projecte de llei és suspendre les sancions als ajuntaments “que no volen complir amb les restriccions” fins després de les eleccions municipals.

La portaveu de Junts, Mònica Sales, ha demanat la paraula per al·lusions i ha reclamat a Ferro que retiri les seves paraules en què s’ha referit a “alcaldets i alcaldetes”. Però el diputat dels comuns ha reiterat les seves paraules i ha afirmat que “qui falta el respecte són els hi utilitzen els alcaldes per tapar els que no volen complir les restriccions i els qui els han abandonat durant més de deu anys”, en referència a Junts i CiU anteriorment.

En la mateixa línia, el diputat de la CUP Dani Cornellà ha atribuït la proposta de moratòria de les sancions a “acontentar els alcaldables d’alguns partits” tenint en compte les eleccions del 28 de maig. “Qui no està fent la feina perquè no vol se l’ha de sancionar i no ens podem permetre l’electoralisme de la moratòria”, ha dit.

Per part d’ERC, el diputat Eugeni Villalbí ha defensat que s’ha de treballar en base de l’acord i “fugint de l’electoralisme i el partidisme”. ERC proposa que les sancions es comencin a aplicar quan s’engegui les ajudes econòmiques al món local. I ha insistit que la voluntat és dissuasiva i no recaptatòria.

La diputada del PSC-Units Sílvia Paneque ha reivindicat que calen “mesures estructurals” i ha recordat que fa molt temps que el seu grup parlamentari demana al govern que reaccioni. “Algú creu que tenint en compte la situació no és moment de prendre mesures urgents, valentes i estructurals?”, ha preguntat retòricament. Paneque ha insistit a dir que el PSC ofereix diàleg al govern per fer front a la sequera i ha recordat que ja els han tingut en la negociació dels pressupostos.

Els socialistes, tal com estableix l’esmena presentada, creuen que hi ha d’haver un període transitori d’un mes perquè els ajuntaments puguin demostrar la voluntat d’aplicar les restriccions per la falta d’aigua. Segons que diuen, si no es presenten a les ajudes, demostrarien inacció.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any