Última voluntat de Joan Bayén, del bar Pinotxo: denuncia que ha rebut mal tracte de part dels familiars

  • El despatx d’advocats Enrique Moreno, a petició de Joan Bayén, mort avui, explica la lluita que hi ha al darrere de l'establiment

VilaWeb
Redacció
11.04.2023 - 18:05
Actualització: 11.04.2023 - 19:19

El propietari de l’emblemàtic bar Pinotxo del mercat de la Boqueria de Barcelona, Joan Bayén, s’ha mort avui, segons que ha avançat Tot Barcelona. Bayén tenia vuitanta-nou anys i s’ha mort un mes i mig després de la venda de la llicència i el polèmic traspàs de l’establiment arran d’una disputa familiar. El despatx d’advocats Enrique Moreno ha explicat en un comunicat que Bayén s’havia posat en contacte amb ells i els havia explicat que havia rebut un mal tracte dels familiars que treballaven amb ell. Entre aquests, es destaca el nebot, Jordi Asín, amb qui sembla que va tenir més desavinences.

Segons fonts del despatx d’advocats, Bayén no tenia documentació de la societat que regentava el negoci. “Malgrat alguns esborranys, no sabia res del dia a dia de la gestió del bar en l’àmbit administratiu i econòmica, no veia cap arqueig de la caixa, no sabia a què es destinava la recaptació i es limitava a cobrar la nòmina”, expliquen. També han indicat que sentia angoixa i no gosava demanar informació als nebots sobre la situació econòmica del bar.

També expliquen que l’any 2011 el nebot de Bayén va registrar la marca “Bar Pinotxo” a nom seu, d’amagat de l’oncle. Diuen que mentre els lletrats d’ambdues parts provaven de negociar un acord de liquidació pacífica de la societat gestora i la recuperació de la marca per part de Bayén, sembla que el nebot va acudir als mitjans de comunicació per presentar-se com a destinatari principal de l’herència de Bayén.

Finalment, el 27 d’octubre, es va trobar obligat a abandonar el bar on havia treballat tota la vida perquè els seus nebots, segons els advocats, van organitzar una mena de revolta per fer-lo plegar.

“A més d’haver-se apropiat la marca a l’esquena de l’oncle, ara pretén quedar-se la societat gestora de què ‘Pinotxo’ posseeix el 50%, la dissolució de la qual es va requerir el 25 de gener d’enguany per raons òbvies”, expliquen en el comunicat.

Afegeixen que la fundadora del negoci, Catalina (mare de Juanito i àvia d’Asin), va cedir les parades al primogènit i no a la mare d’Asin, que tenia fruiteries. Ella les va vendre al seu germà “en compte de cedir-les als seus fills, Albert i Jordi Asín”.

També recorden que el nebot va tenir oportunitat de comprar les concessions, perquè l’oncle les hi va oferir per un preu inferior al traspàs final. Alhora, diuen que Asín va pretendre i pretén de quedar-se tots els actius del seu oncle vinculats al bar, pagant 36.000 euros i una renda vitalícia de 1.353 euros per a ‘Pinotxo’. El despatx d’advocats diu que hi ha centenars de testimonis que sabien què passava a l’establiment. “Si ens hi trobem obligats, els cridarem a testificar als tribunals”, diuen.

El despatx d’advocats ja ha presentat una acció legal perquè Bayén recuperi la marca Pinotxo. Alhora ha indicat que no dubtarien a emprendre les accions legals necessàries per a preservar el llegat i garantir que el negoci continuï amb un “digne successor”. Segons Enrique Moreno, Bayén no reconeix al nebot com a continuador de la seva obra. “S’ha publicat que el senyor Asín, amb l’ajuda d’un inversor, pensa obrir un altre bar sota el rètol de ‘Bar Pinotxo’. Qualsevol inversor ha de saber que la marca que diu que té és litigiosa i que els documents en què basa el seu dret no són fiables”, explica el despatx d’advocats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any