Segons el prestigiós Diccionari Oxford, la paraula anglesa post-truth (‘postveritat’) és la paraula de l’any. I la defineix així:

“Relatiu a o denotant circumstàncies en les quals fets objectius no són tan influents en la formació de l’opinió pública com l’apel·lació a l’emoció i a la creença personal”.

Dit d’una altra manera, aquest mot designa un fenomen segons el qual una cosa que aparenta ser veritat acaba essent més important que la veritat mateix. Segons que expliquen els responsables del Diccionari Oxford, l’ús d’aquesta paraula ha augmentat enguany d’un 2000% respecte del 2015.

En són la causa les campanyes del Brexit i de Donald Trump, durant les quals s’ha cultivat un discurs demagògic basat en mitges veritats. ‘Trump és el màxim exponent de la postveritat política, una confiança en les afirmacions que semblen certes, però que no tenen cap base en la realitat’, explicava The Economist en un article titulat ‘L’art de mentir’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb