La Plataforma per la Llengua rep 209 queixes per discriminació lingüística a la universitat el primer quadrimestre

  • La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) és la que ha registrat més queixes per discriminació, cinquanta-quatre

VilaWeb
Redacció
30.03.2022 - 14:14
Actualització: 30.03.2022 - 16:14

La Plataforma per la Llengua ha rebut 209 queixes per discriminació lingüística a la universitat durant el primer quadrimestre. La recollida de queixes s’ha fet durant la campanya “La universitat, en català!” que compta amb el suport del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) i el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA).

Segons la plataforma, el 58% de les queixes són per canvis de llengua d’una assignatura respecte de la llengua anunciada al pla docent, i el 24% respon a la manca d’oferta d’assignatures en català. Així mateix, l’organització ressalta que és més fàcil percebre la discriminació quan es canvia la llengua de docència que no pas quan l’assignatura s’ofereix directament en castellà.

“L’absència flagrant d’assignatures en català en alguns graus i, sobretot, en màsters i postgraus, també és un motiu important de queixes”, destaca la plataforma, que assenyala que el 18% de les queixes fan referència a altres vulneracions, com ara obligar l’alumnat a fer treballs o presentacions en castellà.

L’organització ha recollit queixes a tot el país, però les xifres són molt diferents entre els centres. La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) és la que n’ha registrades més, cinquanta-quatre, mentre que la Universitat Miguel Hernández no n’ha registrada cap. Per territoris, 195 denúncies s’han fet a Catalunya, onze al País Valencià i tres a les Illes Balears.

En total i per centres, la quantitat de queixes rebudes han estat: Universitat Autònoma de Barcelona, 54; Universitat de Barcelona, 38; Universitat Politècnica de Catalunya, 31; Universitat Pompeu Fabra, 29; Universitat Oberta de Catalunya, 10; Universitat de Vic, 7; Universitat de Lleida, 6; Universitat Rovira i Virgili, 6; Universitat Ramon Llull, 5; Universitat de Girona, 3; Universitat Abat Oliba; 2, Universitat Internacional de Catalunya, 1; Universitat de València, 6; Universitat Politècnica de València, 3; Universitat d’Alacant, 1; Universitat de les Illes Balears, 3; altres i no consta, 4.

La plataforma també ha informat dels casos més greus, com ara una professora de la UPC que va tallar dues vegades les intervencions en català de dos alumnes per exigir-los que canviessin al castellà, tot argumentant que hi havia dos estudiants del programa Erasmus que no entenien el català (encara que un d’ells tampoc entenia el castellà). A més, la docent els va advertir que, si calia, farien tot el curs en castellà.

Un altre cas greu fa referència a una professora de la UPF d’una assignatura de traducció al català que va cedir a la pressió dels estudiants i va permetre que lliuressin els treballs en castellà, en contra del que deia el pla docent. “Aquest canvi en les condicions d’avaluació devalua l’assignatura, suposa un greuge comparatiu per als estudiants catalanoparlants”, denuncia la plataforma.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any