La Plataforma per la Llengua denuncia traves per a estudiar català en escoles públiques de Catalunya Nord

  • Assegura que a Portvendres, Argelers i Prada es programen les classes en horaris que desincentiven la matriculació

VilaWeb
Redacció
13.09.2022 - 15:21
Actualització: 13.09.2022 - 17:57

La Plataforma per la Llengua denuncia que augmenten els problemes per a estudiar català a les escoles públiques de Catalunya Nord. L’entitat ha detectat més dificultats que mai perquè els alumnes puguin fer classes de català o en català al sistema públic, que escolaritza el 90% dels alumnes que estudien en aquesta llengua. Sobre això, alerta que han detectat problemes a l’escola de primària del Voló, el col·legi de Portvendres i als liceus d’Argelers i Prada.

En concret, al Voló és previst el tancament d’una classe bilingüe. Una situació, asseguren, que sobrecarregaria les altres classes a primària i maternal, ja saturades, i empitjoraria la qualitat de l’ensenyament en català. Les famílies han començat una campanya a Change.org per a aturar-ho.

Quant al col·legi de Portvendres, l’entitat diu que les classes de català s’han programat de 12.30 a 13.30. “La imposició d’aquest horari obliga els alumnes que vulguin aprendre català a tenir només mitja hora per a dinar, car les classes es reprenen a les 14.00”, denuncien. A més, diuen que a banda de compactar excessivament la jornada, és un horari que impedeix que els alumnes que dinen a casa puguin assistir a les classes de català.

Al liceu d’Argelers, “els alumnes que volen fer classes en català han de renunciar a assignatures essencials per al seu futur acadèmic”. Això, afegeixen, ha fet que enguany la meitat dels alumnes hagi renunciat a fer-les. “L’Ajuntament d’Argelers coneix la problemàtica, però el marge d’actuació que té per resoldre-ho és limitat, perquè no són competències seves”, asseguren. Quant al liceu de Prada, les classes de català s’han programat el dimecres a la tarda, quan no hi ha transport escolar. Aquest horari, remarquen, impedeix als alumnes de tornar a casa un cop acabades les classes i desincentiva que els estudiants s’hi apuntin.

L’entitat reclama a les administracions competents que ho resolguin i ampliïn l’oferta educativa en català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any