Sánchez agraeix al Cercle d’Economia el suport als indults

  • El president espanyol assegura que "la discòrdia partidista o territorial és un llast" per a la recuperació econòmica

VilaWeb
ACN
18.06.2021 - 13:09

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha fet bandera de la recuperació econòmica durant la clausura de les jornades del Cercle d’Economia, i ha recordat que el creixement que arriba fruit dels fons europeus i de la fi de la pandèmia demana “estabilitat i unitat política”. “La concòrdia és un valor econòmic i la discòrdia partidista o territorial és un llast“, ha afegit. Per aquest motiu ha insistit en la seva aposta pel diàleg entre la societat catalana i espanyola. “Ens haurem de retrobar, tornar al punt en què ens vam deixar d’escoltar, perquè hi ha espais que compartim i moltes més coses que ens uneix de les que ens separen”, ha declarat. El retrobament, ha continuat, no és només cosa de dos governs, sinó “una tasca de la societat”.

No descarta una millora de les previsions

El president espanyol ha vist aquesta setmana com la Comissió Europea ha donat el vistiplau al pla de recuperació que ha de portar a l’estat espanyol 69.500 milions d’euros en ajudes. L’arribada d’aquests diners, ha destacat, es produeix en un moment en què “tots els indicadors econòmics ens anuncien que la recuperació econòmica serà intensa i duradora”, i “no descarto que al llarg de l’any hàgem de revisar les previsions de creixement a l’alça”.

El govern espanyol preveu un creixement del 6,5% del PIB aquest 2021 i del 7% el 2022, i la Comissió Europea espera que l’estat encapçali el creixement a Europa aquests dos anys. Sánchez ha afirmat que l’estat està experimentant “un creixement espectacular” de filiacions a la Seguretat Social mentre el nombre de treballadors en ERTO (476.000) va caient “de manera notable”.

“D’acord amb les projeccions dels ministeris, esperem acabar el mes de juny a 198.000 afiliats més en termes desestacionalitzats, fet que suposa 222.000 més afiliats mitjans al mes de maig”, ha dit. Tot plegat, segons Sánchez, són, ha dit, “indicadors esperançadors” que es tradueixen “en una millora en els nivells de confiança empresarial” que “estan en màxims de fa quinze anys”.

“Necessitem estabilitat”

El pla de Recuperació “és l’esforç reformista i modernitzador més important des de l’entrada del país a la CE”, ha dit el president, però demana contrapartides: “Necessitem estabilitat i unitat política perquè tot això es materialitzi amb l’amplitud i potència que desitgem”, perquè “Espanya no es pot permetre ara el desacord estèril, i no hi ha cap raó que impedeixi que treballem junts per aconseguir aquests objectius que ens beneficiaran a tots, siguem ciutadans o representem a territoris”.

En aquest sentit ha recordat als empresaris catalans que “el pla permetrà fer programes com la transformació del sector de l’automoció per guanyar la cursa del cotxe elèctric”, que “és important per a Catalunya i per al conjunt d’Espanya”. “Podrem reforçar el supercomputador a Barcelona, completar el Corredor Mediterrani, finalitzar les estacions i línies de tren pendents a Catalunya. Qui s’oposa realment a aquests projectes?”, ha preguntat.

Segons Sánchez, cal “estabilitat” perquè “la incitació a la polarització, el frontisme i l’odi acaben empobrint el conjunt de la societat, i per això ens haurem de retrobar, tornar al punt en què ens vam deixar d’escoltar, perquè hi ha espais que compartim i moltes més coses que ens uneix de les que ens separen, i és en aquest espai on hem de trobar l’acord, i això no ho poden fer dos governs, és una tasca de la societat”.

En aquest sentit ha afirmat que “el primer pas” que cal “és reconèixer que ningú és amo de la raó”. “Nosaltres tenim un projecte de país, i tenim els recursos públics, el talent, i hem de buscar imperativament l’acord i el pacte per propiciar que la recuperació sigui el més ampli i potent possible”.

Faus defensa un nou estatut i una reforma del finançament

Sánchez ha intervingut després que ho fes el president del Cercle d’Economia, Javier Faus, que li ha recordat que malgrat que la solució al problema polític entre el centre i la perifèria seria una reforma en clau federal de la constitució espanyola, tenint en compte les dificultats que comportaria “sembla preferible abordar els canvis mitjançant reformes estatutàries i de la LOFCA, a més de mesures de gràcia, com els indults, que contribueixin a la pau social”.

En aquest marc, Faus li ha recordat que cal “una Espanya menys radial, més alemanya que francesa, on es reparteixin millor els beneficis de la centralitat i totes les regions es puguin desenvolupar plenament”.

“El problema català és el problema del repartiment del poder i els recursos, que és el problema polític que només pot ser abordat com a tal”, ha dit, i “la solució a aquest problema només es pot assolir amb la llei com a marc, la política com a tasca i la paraula com a instrument, sense el miratge d’una unilateralitat impossible, sense la falsa sortida d’una judicialització elusiva, i sense desplaçar al carrer el que ha de ser tractat a les institucions”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any