Un òrgan extern per a controlar els Mossos, la principal reclamació d’Irídia i Amnistia Internacional

  • Irídia reclama la retirada dels projectils de 'foam' i Aministia Internacional en demana la suspensió a fi d'avaluar-los · Les dues associacions han presentat avui les conclusions sobre la Comissió d'Estudi sobre el Model Policíac

VilaWeb
Anaïs Franquesa i Adriana Ribas, en un moment de la conferència de premsa (Fotografia: ACN)
Pol Baraza Curtichs
08.11.2022 - 18:45
Actualització: 08.11.2022 - 22:59

Irídia i Amnistia Internacional (AI) han reclamat la creació d’un òrgan extern que controli i avaluï les actuacions dels Mossos d’Esquadra. És una de les principals reclamacions que avui han presentat als grups parlamentaris que conformen la Comissió d’Estudi sobre el Model Policíac, que s’ha fet aquests darrers mesos, i que precisament ha impulsat les dues entitats que lluiten en favor dels drets humans.

En conferència de premsa, Anaïs Franquesa, d’Irídia, i Adriana Ribas, d’AI, han explicat que el mecanisme públic ha de tenir independència professional, és a dir, que no hi ha d’haver interferències polítiques, que el procés de selecció del personal ha de ser independent i públic, que ha de servir per analitzar la resta d’àrees del cos i que les conclusions han de ser vinculants i s’han de poder dur a terme. Segons Franquesa, aquest nou òrgan també servirà per supervisar la Divisió d’Afers Interns (DAI) dels Mossos. A parer de Franquesa, aquest és un dels punts en què ha palmat més compromís dels partits parlamentaris. Però la decisió final se sabrà a començament de desembre, quan es faran públiques les conclusions de la comissió parlamentària.

Més enllà d’un òrgan extern d’avaluació i fiscalització, les dues entitats també demanen que s’asseguri el bon funcionament dels mecanismes interns de rendició de comptes. “Assegurant la transparència de les investigacions que es duen a terme i posant en marxa una auditoria externa sobre el seu funcionament”, expliquen. En aquest sentit, diuen que la DAI hauria de tenir la capacitat d’iniciar investigacions d’ofici, sense que sigui necessària l’autorització de la Direcció General de la Policia o de la justícia, i que també hauria de canalitzar les denúncies per presumptes actuacions irregulars dels policies locals.

Les dues entitats també han criticat amb duresa l’ús dels projectils de foam, que es van començar a fer servir d’ençà que es van prohibir les pilotes de goma. Coincideixen que l’ús que se’n fa no compleix els estàndards internacionals. Per aquest motiu, Amnistia n’ha sol·licitat la suspensió fins que no se’n faci una avaluació a fi de detectar possibles deficiències i valorar si pot ser usar conforme als estàndards internacionals. Irídia, en canvi, n’ha reclamat la retirada total i la prohibició arran de les greus lesions que hi ha hagut els darrers anys. També han demanat al Departament d’Interior que faci públic els protocols d’ús de la força i de les normes d’ús de les armes i eines policíaques perquè tothom hi pugui tenir accés.

Per acabar, reclamen que el govern constitueixi una oficina especialitzar d’atenció a persones afectades per vulneracions de drets humans, la qual hauria de comptar amb personal especialitzat en drets humans i no hauria de dependre d’Interior, “Ha de garantir una atenció integral psicojurídica, que tingui en compte les múltiples afectacions causades per aquestes vulneracions de drets, i promoure la reparació del dany causat”, detallen.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor