Oltra destaca que el Pla Valencià d’Inclusió garantix “el dret a gaudir d’una vida digna”

  • El pla té tres eixos bàsics, sis línies estratègiques i 47 objectius i un pressupost de 786 milions enguany

VilaWeb
Redacció
20.04.2017 - 18:41
Actualització: 21.04.2017 - 02:20

El pla té tres eixos bàsics, sis línies estratègiques i 47 objectius i un pressupost de 786 milions enguany

VALÈNCIA, 20 (EUROPA PRESS)

La consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat este dijous que el Pla Valencià d’Inclusió i Cohesió Social (VICS) garantix “el dret de les persones a gaudir d’una vida digna basada en l’autonomia personal” gràcies a una atenció “individualitzada” que “s’ajuste a les seues necessitats i a les característiques del seu territori”. “El café per a tots està condemnat al fracàs”, ha assenyalat.

Oltra ha presentat este pla, amb vigència fins el 2022, que compta amb tres eixos bàsics, sis línies estratègiques i 47 objectius de caràcter trasversal per part de les sis conselleries de sanitat, educació, cultura, habitatge i servicis socials, i que per al present exercici representen un pressupost global de 786 milions d’euros.

Este document ha comptant amb la participació d’ajuntaments, universitats, entitats del tercer sector així com professionals i persones expertes d’este àmbit durant l’últim any. A més, hi haurà una comissió paritària de seguiment al 50% entre Administració i experts per a “fugir del nepotisme”.

En eixe sentit, ha assenyalat que “no hi ha fórmules màgiques” però que per a garantir l’èxit d’un pla s’ha de donar “una resposta individualitzada, integral i coordinada” perquè “cada persona és diferent”. L’objectiu final és trencar amb “l’herència de la pobresa” ja que “el 80% dels xiquets que viuen en una família pobra seran pobres d’adult”.

El pla com a novetat també aborda qüestions com l’àmbit relacional i afectiu, perquè “no solament s’encarrega de la cobertura material i monetària, sinó que vol impulsar noves formes de relacionar-se més igualitàries i saludables”.

En este sentit, inclou mesurades com el pla “Queda’t a prop”, que pretén que les persones majors puguen trobar un recurs residencial prop del seu entorn familiar, la humanització dels recursos residencials, el foment dels programes de l’autonomia personal i la vida independent o el disseny d’estratègies com la d’igualtat de tracte, no discriminació i prevenció de delictes d’odi.

“El pla no solament està dirigit a rescatar persones sinó a generar més cohesió social i col·lectivitat, trencant amb una societat individualista que es dóna l’esquena, per a anar a una societat inclusiva i més amable”, ha explicat. Per a açò, es plantegen mesures per a fomentar el desenvolupament comunitari dels barris o la creació de xarxes de solidaritat, com Xarxa Llibres, bancs de temps o cooperatives d’autoconsum agroecológico.

El Pla VICS també aposta pels nous usos del temps i la corresponsabilitat, incloent proposades com l’Estratègia Valenciana de Nous Usos del Temps, “que buscarà canviar una societat basat en el treball”. Entre altres aspectes de revisió, ha citat l’obertura de comerços els dissabtes, els horaris de l’Administració o el ‘prime time’ televisiu.

A més, es contemplen les diferents singularitats del territori valencià i es reconeix tant la “major vulnerabilitat” que existix en les zones urbanes com la “greu situació de despoblació i envelliment demogràfic” que existix en les zones d’interior i en el món rural.

“RESCATAR PERSONES”

Oltra ha recalcat que el principal és “rescatar persones mitjançant un treball “remunerat i digne” amb programes com el del Fons Social Europeu dirigit als col·lectius mes vulnerables, o l’engegada de la nova Renda Valenciana d’Inclusió, que suposa “una ferramenta per a trencar amb la transmissió generacional i la feminització de la pobresa”.

De la mateixa manera, ha destacat el projecte d’ordre en el qual s’està treballant per a donar un total de 500.000 euros en ajudes perquè els municipis impulsen les seues pròpies avaluacions i plans locals d’inclusió i cohesió social.

En este sentit, ha indicat que es podran beneficiar d’esta subvenció els municipis de més de 10.000 habitants que elaboren un pla VICS municipal i que creuen el Consell Municipal d’Inclusió i Drets Socials.

LÍNIES ESTRATÈGIQUES

Les sis línies estratègiques amb les quals explica el pla són Inclusió Sociolaboral, Garantia de Prestacions, Garantia de protecció de drets i accés als servicis públics, Garantia d’equitat territorial i cohesió social, Promoció de la infància i reducció de la pobresa infantil i Lluita contra la feminització de la pobresa.

En el pla s’inclouen dotacions econòmiques concretes, com els 179 milions per a Inclusió Sociolaboral o els 42 milions per a la Garantia de Prestacions. La de Garantia de protecció de drets i accés a servicis públics té una dotació de 416 milions i la línia de Garantia d’equitat territorial i cohesió social de 123.

A més el Pla comprèn accions concretes dels diferents eixos i de les línies. Així, inclou entre altres iniciatives, l’augment d’un 25,96% dels centres de dia per a xiquets i adolescents, l’augment del 67, 15% dels programes d’emancipació i autonomia per a jóvens, l’exoneració de taxes universitàries als jóvens extutelats i l’augment de 4 a 12 euros per dia per xiquet per a la manutenció i equiparació de família acollidora i família extensa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any