Oleguer Pujol en la seva compareixença al parlament.

Oleguer Pujol Ferrusola va regularitzar el novembre del 2012 diners en negre que va cobrar per l’operació de compravenda de 1.152 sucursals del Banc Santander l’any 2007. La quantitat ascendiria a uns 2,6 milions d’euros. Així ho han explicat fonts judicials després de les compareixences dels fills de l’empresari Javier de la Rosa, Javier i Gabriela, davant del magistrat de l’Audiència Nacional espanyola Javier de la Mata, que investiga un delicte de blanqueig en aquesta operació. Les mateixes fonts han explicat que Javier de la Rosa fill ha reconegut al jutge que va cobrar comissions en negre per aquesta compravenda, que posteriorment també va regularitzar. Aquest dimecres també han declarat com a investigats els empresaris José María Villalonga, pare i fill, i aquest dijous ho farà Oleguer Pujol.

El magistrat investiga un suposat ocultament d’11,5 milions d’euros en concepte de comissió per l’operació de compravenda de les 1.152 sucursals del Banc Santander que es va tancar per 2.330 milions d’euros l’any 2007. El magistrat considera que el petit dels Pujol i la resta d’imputats van ocultar els diners a través d’un entramat d’estructures societàries radicades a tercers països i d’un seguit de contractes d’assessoria amb diverses empreses per intentar enganyar Hisenda.

Fonts judicials han assegurat que l’empresari Javier De la Rosa fill ha reconegut davant el jutge que va percebre una quantitat econòmica d’entorn a 2,6 milions d’euros per fer d’intermediari en la compravenda del paquet de sucursals Santander. Ho va fer a través d’un canal per cobrar en negre a l’estranger, però que també ha afirmat que va regularitzar aquesta quantitat a través d’una declaració complementària especial l’any 2014.

La germana de Javier De la Rosa, Gabriela, també estava citada a declarar pel jutge José de la Mata perquè tenia signatura en una de les empreses del germà però s’ha acollit al seu dret a no fer-ho.

Posteriorment, han passat davant el jutge els empresaris José María Villalonga, pare i fill, que també han admès haver cobrat comissions per valor de 2,6 milions d’euros per l’operació de compravenda dels actius del Santander però que, tal i com ha fet anteriorment De la Rosa, han afirmat que van regularitzar aquests emoluments a través d’una declaració especial l’any 2012.

Segons les mateixes fonts, els Villalonga realitzaven operacions de venda d’actius per al Banc Santander i per a altres entitats bancàries com el Sabadell des de feia més de 30 anys. Aquests van contactar amb Javier De la Rosa per aconseguir inversors per a la venda de les més de 1.100 sucursals perquè sabien que l’empresari treballava habitualment amb fons d’inversió. Posteriorment, De la Rosa va contactar amb Oleguer Pujol a través del seu cap a la consultora Morgan Stanley a Londres, Luis Iglesias, amb qui també compartia la societat Drago Capital.

De fet, el fill de l’exempresari català Javier De la Rosa ha explicat davant el jutge que va contactar amb Luis Iglesias i Oleguer Pujol perquè sabia que havien portat a terme una operació semblant de compravenda de 4.000 pubs al Regne Unit. Segons fonts judicials, l’encarregat d’elaborar l’entramat societari i els contractes era el cap d’Oleguer, Luis Iglesias, però ha afegit que aquest s’ha desvinculat de tot plegat al·legant que és ciutadà britànic.

Finalment, les mateixes fonts han assegurat que el petit dels Pujol també va regularitzar els diners que va cobrar per aquesta operació, també serien 2,6 milions d’euros, en un altra declaració complementària, en aquest cas el novembre del 2012.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]