L’Oficina de Drets Lingüístics d’Escola Valenciana registra una vulneració lingüística cada dia

  • Per territoris, on més queixes es concentren és a les comarques del sud del País Valencià

VilaWeb
Redacció
17.02.2022 - 11:41
Actualització: 17.02.2022 - 12:40

Escola Valenciana denuncia que des de l’Oficina de Drets Lingüístics han registrat un increment de vulneracions lingüístiques des que ha començat l’any, fins a arribar a, aproximadament, una denúncia cada 24 hores. Un ritme de queixes que, diuen, no s’havia registrat fins ara.

Constatat l’augment de discriminacions lingüístiques, Escola Valenciana insisteix en la necessitat d’aprovar una llei d’igualtat lingüística a les Corts i insta els partits del Botànic a tramitar-la urgentment. “Els drets lingüístics de la ciutadania no poden esperar una legislatura més”, diuen.

L’entitat detalla que l’àmbit sanitari és on es concentren més denúncies per vulneracions lingüístiques, tant pel que fa al tracte del personal sanitari o administratiu com per aspectes relacionats amb informació sobre la covid que publiquen les administracions públiques i que no ofereixen en català.

L’administració local i supramunicipal també acumula un bon nombre de queixes, especialment pel que fa a convocatòries de borses de treball, que només es publiquen en castellà o que no incorporen el català com a requisit d’accés.

Per territoris, on més queixes es concentren és a les comarques del sud del país, i en especial a la ciutat d’Alacant. Per això, Escola Valenciana denuncia l’obsessió del govern del PP i Ciutadans contra el català i recorda que aquest desembre el ple de l’ajuntament va aprovar una moció on es comprometia a “el compliment de la constitució, especialment, en la defensa de tots els ciutadans i dels seus drets lingüístics”. Tot i això, Escola Valenciana diu: “Els drets lingüístics de valencianoparlants no estan garantits a Alacant, per la qual cosa instem a l’ajuntament a abandonar el setge contra el valencià i garantisca els drets lingüístics de tota la ciutadania”

A més, l’entitat també demana de restituir el català de totes les activitats, senyalització i vida pública d’Alacant, per tal que torni a tenir una posició protagonista com a llengua oficial i pròpia de la ciutat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor